Památná jedle bělokorá v údolí říčky Řečice v Moravskoslezských Beskydech. Dosahuje výšky 37 m při obvodě kmene 360 cm. Vyhlášena památným stromem v r. 1972.
celkový pohled na památnou jedli
© Jan P. Štěpánek 09/2009
Jedle v Řečici – chráněný památný strom stojící osamoceně v beskydském tzv. Masarykově údolí, na břehu říčky Řečice. Řečice stéká ze západních svahu Visalají a vytváří krásné hluboké údolí, které ve své dolní části je zatopeno přehradou Šance. Právě v místě přehrady je dnes zatopený bývalý soutok Řečice s řekou Ostravicí.
popis

Jedle bělokorá je evropská dřevina s poměrně malým rozšířením, vyskytující se především v oblastech střední a jižní Evropy. Vlivem intenzivního lesního hospodaření z porostů takřka vymizela. Nejinak tomu je i v oblasti Moravskoslezských Beskyd. V poslední době je vyvíjena snaha o návrat jedle, jako přirozené a původní dřeviny do naší oblasti. Právě jako příklad původního porostu, byla v roce 1972 vyhlášena soliterně rostoucí jedle bělokorá v údolí Řečice na Starých Hamrech za chráněný památný strom. Stáří stromu, vysokého 37 m, je odhadováno na 150 až 200 let. Obvod kmene činí cca 360 cm.

Jan P. Štěpánek dle info na místě, 17.10. 2009

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Staré Hamry