PR Bučací potok v centrální části Moravsko-slezských Beskyd, na příkrých severních svazích Smrku (1276 m). Vyhlášena 20. 9. 2004. Celková výměra PR je 35,07 ha. Bučací potok s kaskádami a vodopády.
Bučací vodopády
Dohromady měří dva horní vodopády 10m. Celá kaskáda 44,5m.
K Bučacím vodopádům se dostaneme pokud pujdeme od vlakového nadráží v Ostravici po červené značce směr na horu Smrk. Kráčíme po asfaltové silnici lesem kolem chat až na rozcestí na chatu Skalka. Zde je parkoviště s informační cedulí. A v tomto místě opustíme červenou značku a odbočíme doleva. Vede tudy místní stezka k vodopádům - po zelené. Upozorňuji, že na mapách tato stezka není zaznačená. Bučací vodopády jsou odpočinkové místo s krásnou přírodou. Bohužel nejpěknější část vodopádu je vysoko ve svahu, tak moc nedoporučuji šplhat po skalách a kaskádách až přímo pod vodopády. Ale i tak se dá dostat bez problému min. do poloviny této kaskády.
Michal Sušovský, 17.7. 2007
turistické

Pozor při prohlídce vodopádů v zimě. Ze strmých svahů se mohou utrhnout menší laviny. Sice jsou malé, ale nepodceňujte tuto věc v době větší sněhové nadílky.

Michal Sušovský, 27.8. 2007

popis

Bučací vodopády se nacházejí na severním svahu mezi vrcholy Malý Smrk ( 1173m ) a Smrk ( 1276m ). V roce 2004 zde byla vyhlášená přírodní rezervace Bučací potok, které zaujímají větší část toku. Samotné vodopády jsou nad lesní cestou přibližně ve výšce 780 až 825 m. Kaskáda bučacího potoka je přibližně 44,5m vysoká, ale jako vodopád se považují dva nejvyšší skalní převisy ( stupně ) o výškách 3,6m a 6,4m. Pod vodopády je větší plocha pro odpočinutí.

Michal Sušovský, 18.7. 2007

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),