Bývalá vodní nádrž pro zadržování vody k plavení dříví pro čeladenské a frýdlantské železárny. Založena na počátku 19. století. Hráz, vystavěná v nejužším místě soutěsky, je protržená a klaus tak skoro bez vody.
pohled na návodní stranu protržené hráze klausu
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Neudržovaná a pomalu zanikající historická vodní nádrž na potoce Mohyla, pravostranném přítoku Magurky, jež se vlévá na Podolánkách do říčky Čeladenky. V minulosti nádrž (klaus) sloužila pro zachycení vody, kterou se následně využívalo na jaře při plavení palivového dříví z hor do arcibiskupských železáren na Čeladné a ve Frýdlantě nad Ostravicí. Nad pozůstatky se zvedá kopec Blato (938 m), podle kterého dostala nádrž svůj název. Nejsnadnější přístup ke klausu je od Podolánek (osady obce Čeladné v zadní části úzkého údolí říčky Čeladenky), odkud vede na rozcestí „Podolánky – škola“ po zprvu zpevněné lesní cestě žlutá turistická značka na Bařiny, Martiňák a dále na Pustevny po účelové asfaltové lesní cestě pěšky nebo na kole po zelené turistické značce (cca 2,4 km), která spojuje Mezivodí s Podolánkami (část Čeladné). Přibližně po této vzdálenosti odbočuje z cesty doprava podél potoka lesní komunikace, která po pár stech metrech vyúsťuje na odlesněnou plochu s klausem. Přibližně 1 km nad soutokem potoků Mohylník a Magurka lze pod cestou rozeznat zabahněné zbytky klausu.

Historie a popis Blato klausu

Klaus byl založen v úzkém, ale táhlém rozšíření údolí potoka Mohylník. Hráz byla založena v úzkém zahrdlení údolí a tak její délka dosahuje max. 9 m (šířka max. 7 m). Sestavena je na vzdušné straně přitesaných a na spáru kladených pískovců. Současná nádrž je bez vody, se silně zabahněným dnem. Pouze u hráze se nachází zbytky vody. Tento stav je způsoben protržením hráze při pravém břehu. Zachovalo se torzo původního přelivu o šířce kolem 4 m. Současná výška hráze je 2–2,5 m. Původně nádrž zadržovala až 6500 m3 vody a její délka byla přes 250 m. Dobu založení klausu lze pouze odhadovat. Určitě mohl existovat již kolem roku 1815, za nájemce frýdlantských železáren Jana Václava Homolice. Prokazatelně se na říčce Čeladence provádělo splavování dřeva v roce 1840.

Jan P. Štěpánek dle J. Polášek: Plavení dřeva v oblasti Moravskoslezských a Slezských Beskyd, in Archeologie Moravy a Slezska, 2003, 19.9. 2011

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Čeladná