Landsbergerova přádelna

Slezan 07, Sedmička
Objekt bývalé textilní přádelny fa. Landsberger, vystavěné v r. 1892 v rámci frýdecké tovární čtvrti. Dvojpodlažní mohutný objekt s cennou fasádou s detaily z režného zdiva se stal jednou z význačných dominant města. V roce 2014 byla zahájena se souhlasem vedení města jeho demolice.
Celkový pohled na budovu Landsbergerovy přádelny od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 03/2014
Graficke pismenko Bývalá přádelna židovské firmy Adolfa Landsbergera a synů - významná dominanta města Frýdku v jeho dolní části při vlakovém nádraží, které se dříve říkalo Tovární čtvrť (Fabrikensviertel). Kolem této oblasti se od konce 19. století koncentrovala převážná část textilních provozů zdejších významných židovských podnikatelů Landsbergerů, Munků a Neumannů. Přádelna se v době své výstavby v roce 1892 stala svou dvojpodlažní hmotou s dvojicí vystupujících schodišťových těles nejvýznamnější dominantní stavbou v rámci města Frýdku, hned za městským jádrem se zámkem a kostely. Stavba s ozdobnými prvky v podobě okenních špalet, nárožních pilastrů ...

historie

Novou dvojpodlažní přádelnu nechal vystavět Adolf Landsberger v roce 1892. Pro stavbu byla vybrána parcela na křižovatce současné ulice Nádražní a Těšínské. Landsberger výstavbou moderní přádelny zkompletoval celý textilní výrobní cyklus. V roce 1894 však přádelna vyhořela. Při opravě bylo dostavěno třetí patro, čímž objekt dostal současnou podobu. V období konjunktury zaměstnávala firma Landsberger na 1700 dělníků. Na počátku 30. let 20.

Jan P. Štěpánek dle Polášek, J., Polášková, J.: Židovské podniky a domy ve Frýdku - Místku, 11.4. 2014