Původně gotický dům prodělal v 16. století řadu renesančních přestaveb. Po ničivém požáru v roce 1793 dostala budova dnešní podobu. Vletech 1997-98 proběhla nákladná rekonstrukce stavby a dnes dům slouží potřebám muzea.
celkový pohled na dům od Masarykova náměstí
Dům Pod podloubím se nachází téměř uprostřed jižní strany Masarykova náměstí a patří mezi nejstarší domy v Zábřehu.Dům byl právovarečný, patřila k němu zahrada, pole i louky. Původní stavbu lze klást do období gotiky, kdy základem domu byl tzv. mázhaus, tedy síň a průjezd sloužící jako ústřední provozní prostor domu. Tento mázhaus byl v 16. století štukově vyzdoben. V roce 1574 došlo k renesanční přestavbě vstupního gotického portálu. V roce 1581 byla nejspíše nad tímto portálem vystavěna věž s loubím, které poškodilo nedávno zbudovaný vstupní portál. Baroko se výrazněji podepsalo jen na interiéru budovy (ploché stropy v 1.patře a jednoduchý kazetový strop v přízemí). Na přelomu 18. a 19. století získala budova dnešní podobu. V roce 1793 totiž postihl Zábřeh ničivý požár a dům Pod podloubím pak dostal novou novobarokní štukovou výzdobu. Z této doby nejspíše pochází i tvar střechy věže. Držiteli domu byli po většinu času zábřežští měšťané (např. Petr Březina, Adam Vinarský, Martin Půhončí z Předmostí, Burian Vizovský). Burianu Vizovskému patřil dům od roku 1598. Zde se také narodila jeho dcera Magdaléna, která se později odstěhovala za svou matkou do Přerova. Magdaléna Vizovská se v roce 1618 vdala za posledního biskupa Jednoty bratrské, Jana Amose Komenského. V letech 1997-98 proběhly nákladné rekonstrukce domu a v současné době slouží budova jako muzeum.
Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU),