Dřevěnka je nejstarší úpická stavební památka, vystavěná z neotesaných klád a je tímto ojedinělou stavbou tohoto druhu v Čechách. První dochovaný záznam je z r. 1559. Do r. 1990 sloužila jako restaurace, dnes je zde muzejní expozice.
Úpická Dřevěnka
© Pavel Vítek 10/2007
Město Úpice leží mezi Trutnovem, od kterého je vzdálen 14 km severozápadně a Náchodem, vzdáleným 20 km jihovýchodně. Přes Úpici vede silnice č. I/14, Liberec – Trutnov – Náchod – Ústí nad Orlicí. Město je také dosažitelné ze železniční stanice v Malých Svatoňovicích, která je vzdálená 5 km. Dřevěnka se nachází západně pod náměstím v Žižkově ulici čp. 92. Historické centrum Úpice bylo prohlášeno Městskou památkovou zónou se Starou radnicí, kostelem sv. Jakuba a hlavně s řadou starých roubených staveb.
historie

Nejstarší úpická dřevěná stavební památka je prvně doložena v gruntovních knihách z r. 1559. Je považována za klenot české lidové architektury. Stavba téměř v původní podobě pochází z roku 1620 i když ještě v přední části mívala pavlač a ve štítě dva kalichy. Postavena byla jako patrový hostinec z hrubých trámů a neotesaných klád. A jako restaurace sloužila až do roku 1990. Byla uzavřena a pomalu začala chátrat. Přešla však do majetku města Úpice a díky obětavému úsilí občanského sdružení „Chalupění“ byla zrekonstruována a 17. června 2007 slavnostně otevřena a znovu zpřístupněna veřejnosti. Funguje jako chráněná dílna, kde je možné seznámit se s tradičními řemesly. Předpokládá se pořádání výstav a prezentace nejrozličnějších činností. Také by zde měla být otevřena kavárna a čajovna.

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU), Úpice