Krásné údolí s vyhlídkami na skalní hrad v obci Sloup v Čechách. Součástí Cikánského údolí jsou dvě jeskyně a hlavně skalní masívy zdejšího pískovce. Údolím protéká Chotovický potok.
skaliska Cikánského údolí.
© Ivo Rozehnal, 06/2008
Cikánské údolí se nachází u Chotovického potoka, asi 1 km od hradu Sloupu. Součástí tohoto údolí jsou zajímavé skalní masívy, které ukrývají dvě uměle vytesané jeskyňky. První je Malá Cikánská jeskyně. Jedná se o skalní převis s dvěma sloupy. Vznik se datuje do roku 1756, když byl oděžen brusný písek pro první brusírnu zrcadel ve Sloupu. Údajně převis obývali potulní cikáni a odtud vznikl název lokality. Asi 500 m od Malé jeskyně je Velká Cikánská jeskyně, která byla osídlena již v pravěku.
Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Sloup v Čechách