tvrz Doubíčko

Hluchá bašta
Terénní relikty tvrziště, fungujícího snad ve 14.–16. století na břehu rybníka. Zachován příkop, val a zbytky základů věžovitého objektu.
Foto1
Pohled od JJZ na jádro tvrziště
Přístup na tvziště lze snadno uskutečnit pouze v zimních měsících při zamrznuté hladině rybníka nebo při vypuštěném stavu rybníka.
18.1. 2005

Tvrz Doubíčko
    Západně od Č.Budějovic v severní části Návesního rybníku se nachází pozůstatky tvrze Doubíčko ze 14.- 16. století. Jádro tvrze tvoří nepravidelný lichoběžník o rozměrech 30x35m vystupující půl druhého metru nad hladinu vody v rybníce. V jihozápadním rohu ostrůvku se zachoval mírně vyvýšený relikt čtvercového pravděpodobně věžovitého objektu, další terénní nerovnosti lze sledovat podél jeho západního okraje. Ostrůvek obíhá vodní příkop široký až

Čerpáno z časopisu Výběr: časopis pri historii a vlastivědu Jižních Čech;r.2002,sv.4, 19.1. 2005