Chátrající gotická tvrz z konce 14. století, upravena v pol. 15., v 16. a v 17. stol. Dochován vyzděný příkop, mohutná obdélná věž se zbytky kamenických článků, část hradeb s polygonální baštou, renesanční most.
celkový pohled od západu
Zříceniny mohutné třípatrové tvrze z konce 14. století stojí na nevysokém návrší nad údolím potoka. V době kolem poloviny 15. století byla tvrz přestavěna a doplněna také o polygonální baštu. Do dnešní doby zůstal zachován i renesanční kamenný most vedoucí přes hluboký příkop. V roce 1955 udeřil do věže blesk, který ji poškodil a způsobil zřícení mansardové střechy.
Václav Hájek, 10.5. 2006

turistické

Gotická věžovitá tvrz z 15. století stojí uprostřed vesnice severovýchodně od Kouřimi. V současnosti je v soukromém vlastnictví a je přístupná po domluvě s majiteli. Podle aktuálních informací schválilo v březnu 2012 krajské zastupitelstvo Středočeského kraje zakoupení tvrze pro potřeby kolínského muzea, které zde plánuje zřídit nové expozice, centrální depozitář a konzervátorskou dílnu.
    Ivana Mudrová, Kam značky nevedou II., 1.7. 2006

historie

V roce 2012 areál tvrze zakoupil ze soukromého majetku Středočeský kraj a předal jej do správy Regionálního muzea v Kolíně. V současnosti se připravuje zahájení celkové rekonstrukce památky. V první etapě je plánováno statické zajištění nejcennější části - vlastního jádra tvrze s věží, opevněním a mostem a zhotovení nového zastřešení. Dále by mělo dojít k přestavbě bývalé stodoly na centrální

Vladimír Rišlink, 21.3. 2013
    dějiny tvrze
    Nejstarší hradenínské sídlo pravděpodobně zaniklo v bouřlivých událostech bojů o český trůn roku 1308, kdy zahynul i Zbyslav z Hradenína. V dalších letech se Hradenín vytratil z pramenů, znovu se vynořil až na konci století. Nová tvrz byla postavena snad až v poslední třetině 14. století, roku 1398 se po ní psal kutnohorský měšťan Mikuláš Pešek. Roku 1409 zde sedí Reinhard z Mülhausen, po něm až do

popis tvrze
    Nová tvrz byla založena při východní straně poplužního dvora. Hlavní stavbou byla mírně lichoběžná věž o stranách 9, 6 a 11,5 m vysoká dnes přes 24 m (původně snad ještě vyšší) obklopená hradební zdí. Suterén věže přístupný přímo z nádvoří je zaklenutý valenou klenbou. Stejnou klenbou bylo zaklenuto i přízemí a první patro, další dvě či tři patra byla plochostropá s trámovými stropy. Tvrz byla

Zany, 6.8. 2006
    V roce 2015 bylo Regionálním muzeem v Kolíně – díky příspěvku z havarijního fondu Středočeského kraje – provedeno statické zajištění věže a podle zachovalé plánové a fotografické dokumentace byla rekonstruována střecha krytá šindelem.
    Vladimír Rišlink, 9.2. 2016

půdorys v úrovni přízemí
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vložit do oblíbených
    Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Hradenín