Chátrající gotická tvrz z konce 14. století, upravena v pol. 15., v 16. a v 17. stol. Dochován vyzděný příkop, mohutná obdélná věž se zbytky kamenických článků, část hradeb s polygonální baštou, renesanční most.
celkový pohled od západu
Zříceniny mohutné třípatrové tvrze z konce 14. století stojí na nevysokém návrší nad údolím potoka. V době kolem poloviny 15. století byla tvrz přestavěna a doplněna také o polygonální baštu. Do dnešní doby zůstal zachován i renesanční kamenný most vedoucí přes hluboký příkop. V roce 1955 udeřil do věže blesk, který ji poškodil a způsobil zřícení mansardové střechy.
Václav Hájek, 10.5. 2006
turistické

Gotická věžovitá tvrz z 15. století stojí uprostřed vesnice severovýchodně od Kouřimi. V současnosti je v soukromém vlastnictví a je přístupná po domluvě s majiteli. Podle aktuálních informací schválilo v březnu 2012 krajské zastupitelstvo Středočeského kraje zakoupení tvrze pro potřeby kolínského muzea, které zde plánuje zřídit nové expozice, centrální depozitář a konzervátorskou dílnu.

Ivana Mudrová, Kam značky nevedou II., 1.7. 2006

historie

V roce 2012 areál tvrze zakoupil ze soukromého majetku Středočeský kraj a předal jej do správy Regionálního muzea v Kolíně. V současnosti se připravuje zahájení celkové rekonstrukce památky. V první etapě je plánováno statické zajištění nejcennější části - vlastního jádra tvrze s věží, opevněním a mostem a zhotovení nového zastřešení. Dále by mělo dojít k přestavbě bývalé stodoly na centrální depozitář muzea a konzervátorskou dílnu, k rekonstrukci obytného domu z 19. století, v němž bude zřízena expozice o životním stylu statkářských rodin na Kolínsku, a samozřejmě také k dokončení obnovy vlastní gotické tvrze a jejímu využití pro výstavní účely. Památka bude alespoň v omezené míře zpřístupněna veřejnosti už po provedení základních zabezpečovacích prací.

Vladimír Rišlink, 21.3. 2013

Další texty historie

půdorys v úrovni přízemí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Hradenín