Gotický hrad nechal vystavět Přemysl Otakar II. V roce 1502 koupili hrad Hrzánové a nechali jej renesančně přestavět. Po třicetileté válce určen k demolici. V 19. stol částečně opraven.
Hrad Houska- Letecký snímek
Budete-li cestovat Kokořínskem, určitě nevynechejte na svých toulkách hrad Housku. Pod hradem se nachází parkoviště.
28.5. 2002
turistické

Jen malé zpřesnění poslední historie hradu - Houska již není v dezolátním stavu, neustále se opravuje a je přístupná veřejnosti. Kromě hradní kaple je nejzajímavější částí hradu Zelený pokoj s originální renesanční výmalbou, jejíž součástí je i obrázek hradu v 16. stol.

Internetman, 16.4. 2004

historie

Hrad Houska se v srpnu 1943 pod krycím jménem Burgund II stal jedním ze čtyř severočeských depozitářů pro židovské a zednářské knihy z celé okupované Evropy. RSHA jako správce těchto ukradených fondů je sem převezl z archivů a knihoven v Hamburku a Berlíně ohrožených bombardováním v rámci operace Gomorrha (likvidační bombardování německých měst). Pražské židovské muzeum převzalo (zbylé?) rukopisy, knihy a dokumenty až 7.11.1947. Část vrátilo původním majitelům a část předalo v roce 1948 jeruzalémské univerzitní knhovně.

dunkin@centrum.cz, 23.6. 2004

Další texty historie

Loupežník Oront

Když skončila třicetiletá válka, vraceli se mnozí Švédové jen neradi zpátky do vlasti. Válka se jim stala řemeslem, loupežení pramenem lehkého živobytí. Jedním z těch, jimž se nechtělo z Čech, byl švédský velitel Oront. Usadil se v opuštěném zámku Housce, stal se náčelníkem loupežníků. Se svou bandou, čítající deset lupičů, podnikal vpády do okolních měst, loupil tam a vraždil. Mělničtí, kteří od něho zakusili nejvíce, vypsali na jeho hlavu odměnu sto tolarův. O tom se doslechl stránecký myslivec Jiranda a smluvil se s přítelem Mazancem z Olešnice, že se pokusí tu odměnu získati. Střelci byli dobří, měli pušky, prach i olovo, avšak na Oronta, který byl dosud nezranitelný, musila býti ulita koule o půlnoci, když měsíc vchází v nov. Došli si ke kováři do Střezivojic a ten jim ulil koule podle jejich přání. „Kdo z nás první vystřelí?“ staral se Jiranda. „Rozsvěťme svíci a střílejme do plamene,“ učinil návrh Mazanec.…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002

Další texty pověsti