Panský pivovar při zámku hrabat Mitrovských z Mitrovic a Nemyšle, o němž jsou první zprávy už z roku 1550. Po 1. světové válce jej zakoupil První brněnský akciový pivovar (dnešní Starobrno) a v roce 1932 byl z konkurenčních důvodů zrušen, ale budovy zatím stojí a jsou nabízeny k prodeji.
Pohled na hlavní vstup do pivovaru,nad vchodem litinový erb Hrabat Mitrovských
V okolí pivovaru vede cyklistická trasa a je zde také doposud funkční hospoda na Bednárně. Pivovar je součástí zámeckého areálu, který je dobře dostupný autem, na kole, pěšky.
Jaromír Schoffer , 19.5. 2010

Akciový pivovar a sladovna v Sokolnicích

V Sokolnicích se pivo (nebo nápoj dnešní pivo připomínající) vařilo zřejmě už od středověku, ale první panský pivovar je doložen při renesanční tvrzi v roce 1550. Býla zde snad i chmelnice. V době největší slávy pivovaru se zde vařilo až 12 tisíc hektolitrů piva ročně. Vlastníky provozu byli například Dietrichsteinové, ale nakonec patřil pivovar k panství Mitrovských. Ve 20. letech 20. století pivovar zakoupil První brněnský akciový pivovar (dnešní Starobrno) a v roce 1932 byl provoz zrušen. Na počátku 90. let 20. století proběhl neúspěšný pokus o obnovu provozu. V současné době slouží budova pivovaru jako výrobní prostor a je na prodej.

Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Sokolnice