Původně gotická tvrz postavená pány ze Šternberka. V roce 1579 již zmiňován jako zámek. Později dlouhá léta přestavován na čtyřkřídlý, raně barokní zámek. Okolo mimořádně cený francouzský park v ludvíkovském stylu.
Holešov - zámecký park

Zámek po rekonstrukci otevřen pro veřejnost - r. 2013

Prohlídky s odborným výkladem zrekonstruovaných i nezrekonstruovaných prostor zámku. Zámek není vybaven žádným mobiliářem. Rozlehlá zahrada byla zrekonstruována ve zjednodušené podobě. Na zámku se pravidelně pořádají doprovodné akce a atraktivní programy (hudební festival, výstavy, noční prohlídky atp.).
popis

Jedná se o velice monumentální pozdně renesanční dílo italského typu inspirované realizacemi francouzského architekta André Le Nôtrea. Tento pravidelně formovaný park s přilehlou oborou je v naší zemi jedinou ukázkou prostorového rozložení tohoto typu a tak dominantního zastoupení vodní složky. Hlavní osa zahrady vychází z osy zámku v samotném jejím čele. Je vyjádřena vodním kanálem, který vytéká z kaskádovitě upraveného pramene v čele obory umístěné naproti zámku, větví se ve dvě široká ramena, která obtékají pravoúhlý parter a vrcholí pak v barokně tvarované nádrži uprostřed parteru. Z ptačí perspektivy se celý vodní kanál jeví jako mohutný Neptunův trojzubec o délce 980 metrů a vodní ploše 16 500 m 2. V první polovině 18. století byla tato původní dispozice za F.A.Rottala poněkud upravena v duchu francouzského stylu, vodní kanál byl otevřen k osové dominantě zámku a byl překlenut mostem, parter byl…  číst dále

Lucie Nižaradzeová, 29.10. 2005

Další texty popis
historie

Raně barokní stavba na obdélném půdorysu byla vybudována na místě původní tvrze po roce 1650 podle návrhu architekta Filiberta Lucheseho pro hraběte Jana Rottala. Budovu zámku tvoří čtyři dvouposchoďová křídla s nádvořím ve tvaru mírně převýšeného čtverce, který v rohových částech je spojen čtyřmi šestibokými nárožními věžemi. Tento dispoziční symetrický typ se uplatňuje především v dálkových pohledech ladností tvarů, jeho přednosti včetně barokních fasád vynikají zejména při pohledu z rozsáhlé zámecké zahrady a parku. Svou impozantní čelní plochou svého západního křídla tvoří mohutnou kulisu, jíž uzavírá průhled z historického jádra města směrem k východu. V celém svém souhrnu, z vnější i zevnitř, je ojedinělou dochovanou stavbou raně barokního typu a představuje památku prvořadého stupně raného baroka. Celá čtyřkřídlá dvoupatrová budova je obklíčena zámeckým příkopem, přes nějž vedly k přednímu i zadnímu vstupu do…  číst dále

Lucie Nižaradzeová (doplněno redakcí), 29.10. 2005

půdorys 1. patra
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

15.6.2016 23:03 Miloš Dempír
Velkolepý barokní zámek může směle konkurovat nejvýznamnějším barokním rezidencím v našich zemích. V současné době dlouhodobě rekonstruován městem Holešov. Prohlídka zahrnuje velkou část prostor v různých fázích oprav a s různým současným využitím. Chybějící inventář bohatě vynahradí skvělá architektonická výzdoba i velice poutavý výklad průvodce. Prohlídku rozhodně doporučuji. Klasický prohlídkový okruh je do budoucna uvažován ve druhém patře zámecké budovy. Nezapomeňte navštívit stylovou restauraci v přízemí zámku a přilehlou zahradu s vodními kanály.
16.7.2010 10:48 Lenka
U zámku Holešov by měla být aktualizována data. Během posledních let nastala rekonstrukce zámku. Zámek byl staticky zajištěn, 1. patro bylo temeř celé zrekostruováno, probíhají v něm výstavy - v současné době např.: výstava děl Alfonse Muchy, ve velkém sále koncerty. Dále je zrekonstruováno přízemí, v salla tereně se znovu uskutečňují svatební obřady. Ve sklepních prostorách je pak nově vytvořen hudební klub New Drive klub, který svým programem potěší mnohé milovníky hudby. V zámecké zahradě máte možnost se projet lodičkou po vodním kanálu. Mimo jiné se vzahradě konají zajímavé akce (koncert Jarka Nohavici, Lucie Bílé, Čechomoru, cyklistický závod Drásal, aj.) Město, které je vlastníkem zámku a zahrad, hodlá v rekonstrukci pokračovat. Doufejme, tedy, že se podaří nalézt další finance k záchraně této unikátní památky.
14.4.2010 13:48 Ondra S.
Nevím jak dlouho přesně, ale zámek je již delší dobu v rekonstrukci a část prostor je využívána veřejností i organizacemi k různým společenským akcím. Od r. 2005 je totiž ve vlastnictví města, které ho postupně opravuje a určitě s ním má ještě další úmysly. Mimochodem opravené prostory jsou překrásné a stojí za vidění.
Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Holešov