Zděná kaple čtvercového půdorysu se stanovou střechou a završená zvonicí s jehlancovitou stříškou a vysokým křížem na makovici. Postavena na místě původní dřevěné zvoničky r. 1840, zvon nyní v kapli. Nedílná součást vesnické památkové rezervace. Na JZ straně kaple pomník Obětem 1. svět. války.
hlavní průčelí se vstupem z jihovýchodu
Plástovice jsou vesnice, část obce Sedlec v okrese České Budějovice. Jsou vesnickou památkovou rezervací. První písemná zmínka o ní je z roku 1360. Kromě kaple je zde spousta památkově chráněných usedlostí včetně kovárny. Do katastrálního území zasahuje ptačí oblast Českobudějovické rybníky. V obci se kříží cyklotrasy č. 1081 a 1083.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 16.10. 2021
popis

Kaple je zděná stavba čtvercového půdorysu se zaoblenými rohy. Hlavní vstup je obdélný, valeně zaklenutý se štukovým profilovaným rámem s volutovým klenákem; nad ním kartuš s datací 1840. Vstup je osazen dvoukřídlými výplňovými dveřmi s nadsvětlíkem. Boční kanelované ionizující pilastry nesou oběžnou římsu s kapkami. Boční fasády jsou obdobné, s pilastry a s půlkruhově zaoblenými okny s volutovým klenákem; v ose nad nimi "dušičky" (štuková křídlená andílčí hlavička); zadní průčelí též, ale pod dušičkou je kartuš s christogramem. Klenba lodi je plochostropá. Je uzavřena stanovou střechou s bobrovkami, která vrcholí čtyřhrannou dřevěnou zvoničkou s jehlancovou stříškou krytou břidlicí. Prodlužuje jí výrazná makovice završená prostým křížem s paprsky svatozáře mezi rameny. Při boční straně kaple (JZ) je umístěn pomník Obětem 1. světové války z roku 1920.

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 18.10. 2021

historie

Kaple byla postavena v roce 1840, letopočet je uveden na východním průčelí. Stojí na místě starší dřevěné zvoničky pravděpodobně "typu Y". Zvon v kapli byl převzat z této starší zvoničky. V době 2. světové války byl zvon zabaven německou armádou a odvezen do Prahy. Ušel však roztavení a byl navrácen zpět. Od 3.5.1958 je stavba památkově chráněna.

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Plástovice