Jednodílné výšinné opevněné hradiště ledvinovitého půdorysu ze starší doby bronzové. Terénní náznaky. Zachováno ve vzácně autentickém stavu bez výraznějšího narušení. Patří do soustavy tří hradišť mezi Hlubokou a Týnem nad Vltavou (Baba a Litoradlice u Purkarce). Nepřístupné (nová obora Poněšice).
pohled na vnitřní val na severní straně hradiště
pamatkovykatalog.cz
Vesnice Dobřejovice (dříve i dodnes hovorově Dobřejice, německy Dobeschejowitz), je částí obce Hosín v okrese České Budějovice, Jihočeský kraj, od které se nachází asi 3,5 km severně. První zmínka je z r. 1490, kdy patřila ke hradu Hluboká (nad Vltavou). Severně od vesnice leží přírodní rezervace Libochovka. Kromě hradiště patří k památkově chráněným také jedenáct různých mohylníků. Hradiště Hradec u Dobřejovic je bohužel nepřístupné, neboť leží v Poněšické oboře (chov trofejních jelenů).
Českobudějovicko,sv.II, Pravý břeh Vltavy,Č.B.,nakl. Veduta 2008, Daniel Kovář, Jaroslav Špiroch, 10.6. 2020
popis

Hradiště se nachází na temeni výrazného vrchu, obtékaného z východu a jihu potokem Libochovkou. Jednodílné hradiště má ledvinovitý půdorys (cca 200x90m). Opevnění je tvořeno hlavním vnitřním valem (šíře: 10-14m, výška: 1-2,5m) a dvěma pásy valů vnějších (25m od hlavního valu), mezi nimiž se nachází příkop. Střední val (šířka 2-4m, výška do 0,5m), vnější první val (široký: 8-12m, vysoký: 1 - 1,5m). Všechny tři valy jsou celokamenné tvořené destrukcí středních a velkých kamenů.. Rozsah celého hradiště je 1,2 ha. Hradiště je zachováno ve vzácně autentickém stavu bez výraznějšího narušení.

Pamatkovykatalog.cz, Encyklopedie hradišť v Čechách,kolekt.nakl.Libri2003, Jaroslav Špiroch, 10.6. 2020

historie

Hradiště náleží k nejdéle známým archeologickým lokalitám jižních Čech. Lokalitu uvádí již J.Schaller ve své Topografii království Českého z r. 1789 a hradiště poté bylo několikrát zmíněno i dalšími autory prvé poloviny 19. století. Základní zaměření hradiště (1880) a první archeologický průzkum zde provedl roku 1890 prof. J.N.Woldřich (byl zde přítomen i kníže Jan ze Schwarzenbergu). V průkopu hlavním valem zjistil, že opevnění je tvořeno mocnou hlinitou vrstvou, překrytou kamennou destrukcí. Keramický materiál, získaný při výzkumu, datoval později B.Dubský do doby halštatské. Teprve další archeologická sondáž jihočeského muzea (P.Zavřel) z r. 1985 spojená s revizí starších nálezů umožnila změnu datování celé lokality na přelom starší a střední doby bronzové. V 90.letech 20. století byl nelegálním výkopem vyzvednut depot bronzových předmětů, později zajištěn policií ČR a předán muzeu. Hradiště bylo jedním ze tří hradišť mezi…  číst dále

Pamatkovykatalog.cz, severniceskobudejovicko.cz, Jaroslav Špiroch, 10.6. 2020

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Dobřejovice