Kostel Jména Panny Marie na Lomci postaven v letech 1695–1672 za přičinění Filipa Em. Buquoye zednickým mistrem J. Hablesreuterem. Architekt není znám. Později byla přistavěna sakristie a schodišťová vížka, dále byla zřízena kruchta.
Kostel od jihozápadu
V členité krajině mezi Netolicemi a Vodňany se na nevysokém zalesněném kopci skrývá překrásné poutní místo Lomec s kostelem Jména Panny Marie. V rámci čeké barokní architektury se jedná o dílo mimořádně vzácné, v rámci českobudějovické diecéze pak o jedno z nejživějších, stále pulzujících poutních míst. U jeho vzniku byl šlechtický rod Buquoyů, jemuž v letech 1621–1801 patřilo panství v nedalekých Libějovicích. Krásný kostel byl vystavěn pro drobounkou zázračnou sošku Panny Marie s Ježíškem, která je údajně replikou belgické milostné Panny Marie de Foy. Kníže Filip Buquoy měl na svých cestách sošku neustále u sebe. Když mu roku 1685 hrozilo utonutí při bouři na moři, učinil Bohu a Panně Marii slib, že pokud se zachrání, postaví na svém panství kostel a na oltář umístní onu milostnou mariánskou sošku. Protože však brzy nato zemřel, slib splnil až jeho syn Filip Emanuel Buquoy. Ten nechal na návrší nedaleko Libějovic v letech 1695–1704 postavit kruhovou centrální kapli na čtvercovém půdorysu s výdutěmi. Půdorys kvadrilobu podmínil pronikavý tvar klenby a pohledově vysoce účinné seskupení mohutné cibulové báně se čtyřmi nárožními věžičkami. V interiéru kostela se nachází monumentální ciboriový oltář z doby vzniku kaple, mistrně vyřezaný na přání knížete podle vzoru oltáře od L. Berniniho v bazilice sv. Petra v Římě. V horní části zavěšeného svatostánku je umístěna zmíněná milostná soška. Kostel Jména Panny Marie je kostelem farním a konají se v něm pravidelné nedělní bohoslužby. V areálu je také lovecký zámeček z 18. stol., později upravený na faru a klášter Kongregace Šedých sester sv. Františka.
JP, informační tabulka na Lomci, 10.8. 2007

Lomec, poutní kostel Jména P. Marie