Zaniklý dvůr a tvrz Provod řečená také Prochod připomínána již kolem roku 1300, 1375 povýšena na manský dvůr. Za husitských válek byla tvrz zničena a zbyl jen dvůr. Dnes jsou patrné pouze základy po několika stavení ukryté v lese.

Zánik Prochodu

Po střídání majitelů se dostalo zboží panu Ondřeji Ungnádovi. A ten jej dostal jako zástavu od Ferdinanda I spolu s Hlubockým panstvím. Poslední zmínka je roku 1551 kdy si pan Ondřej Ungnád ponechal Prochod jako výměnek spolu s dalším zbožím. Ale roku 1562 při prodeji Jáchymu z Hradce je Prochod jmenován jako les.
20.8. 2003

Vznik Prochodu

Prochod nebo také Provod je připomínán kolem roku 1300. Roku 1375 je povýšen na Manský dvůr. Roku 1409 je Matěj Čelístko z Prochodu členem bandy jakéhosi Matěje, kde je i Žižka. Loupí v okolí a škodí na Rožumberském zboží, kvůli řožumberkým roztahovačným plánům, které je zbavily majetku. Podle ústního podání končí Prochod jako tvr po husických válkách a pak je zde pouze dvůr. Ale v kronikách se sním setkáváme ještě dál. A to i ve sporech zdejších dvou rodin zemanských, které skončily u dvorského soudu mezi lety 1470-1491

Jozef Baštíř, 20.8. 2003

Další texty historie