Kříž na rozcestí mezi Zahájím a Municem směr Zliv s pamětní deskou na památku zde pochovaných 197 rakouských vojáků, padlých v bitvě u Zahájí dne 25. května 1742. Nově zrenovován, volně přístupný.
Obec Zahájí se nachází v okrese České Budějovice, 15 km severozápadně od krajského města. Poprvé je připomínána r. 1352. Obec je známa v souvislosti s bitvou u Zahájí r. 1742 v rámci tzv. války o dědictví rakouské v letech 1740-1748. Z pamětihodností se v obci nachází kostel Zvěstování Panny Marie s barokní farou, kamenná boží muka (Černá kaplička) s pamětní deskou na okraji obce směrem na Olešník a další zděná boží muka (Bílá kaplička) za obcí směrem na Olešník. Od obce směrem na Munice je přírodní památka Blana - chráněné cenné vodní a mokřadní biotopy vzniklé při těžbě jílů. Nedaleko od obce v lese se nachází skupina památných stromů - tzv. schwarzenberské duby. Křížek stojí na rozcestí silnice Zahájí-Munice směr Zliv a kolem něho prochází cyklistická stezka č. 1078.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 12.9. 2021
popis

Kovový křížek s ukřižovaným Ježíšem Kristem je umístěn na čtvercovém soklu, ze kterého vyrůstá šestiboký hranol, v němž je křížek ukotven. V průčelí soklu je umístěna pamětní deska s nápisem: "Zde je místo posledního odpočinku 197 rakouských vojáků, kteří padli v bitvě u Zahájí dne 25. května 1742". Rakouské ztráty podle některých zdrojů byly odhadovány na 500 - 600 vojáků, mezi nimi i mnoho českých. Zbytek rakouských vojáků byl pohřben na hřbitově severně od obce Zahájí. Byl zřízen pravděpodobně k tomuto důvodu a slouží od té doby dodnes.

Wikipedie;Jaroslav Špiroch., 14.9. 2021

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Zahájí