Dvojitá šachtová pec postavená stavitelem Patleichem pro První spolek ku vyrábění vápna ve Vápenném Podole v roce 1873, je nejstarší a jedinou dosud stojící pecí v obci.
Obec Vápenný Podol se nachází asi 10 km jižně od Heřmanova Městce. Nachází se zde mnoho pozůstatků po lomařské činnosti – zbytky další vápenky, relikty zrušené trati Tasovice – Vápenný Podol a mnoho jiných atraktivit této oblasti průmyslu. Mimo jiné se v minulosti obec proslavila také lázeňstvím, jehož stopy lze v obci také vysledovat.
Rostislav Vondra, 22.12. 2007

Dolní pec

Pec byla postavena stavitelem Patleichem z Hützingu u Vídně podle projektu architekta Tichého pro První spolek ku vyrábění vápna ve Vápenném Podole. Stavba byla v roce 1873 slavnostně vysvěcena a uvedena do provozu. Z lomu v obci byl vápenec dopravován k peci vozíky po navážecí rampě, která se nedochovala.

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR),