Pomník k 500. výročí husitské bitvy u Domažlic měl být zbudován na Baldovském návrší r. 1931. Byla však postavena jen hranolová základna s pamětními kameny z husitských bojišť. Po poškození r. 2007 byl dokončen r. 2015 instalací mohutného žulového kalicha od klatovského sochaře Václava Fialy.
Pomník na Baldovském návrší
Pomník husitské bitvy u Domažlic na Baldovském návrší se nachází na katastrálním území obce Luženičky, odkud k němu vede žlutá turistická značka i příjezdová komunikace (1,5 km). Z domažlického náměstí tam vede zelená značka po tzv. Sochařské stezce (2,5 km). Z Baldovského návrší od pomníku a kapličky Nejsvětější Trojice se otevírá krásný půlkruhový výhled. Na jihu v údolí leží Domažlice, za nimi Veselá hora a Dmout a v dáli bavorský hřeben Hoher Bogen. Východně od Domažlic lze vidět Chudenickou vrchovinu s vrchy Korábem, Novým Herštejnem a Rýzmberkem a za dobré viditelnosti v pozadí pásmo Šumavy s Ostrým a Velkým Javorem. Od Domažlic k západu se táhne hřeben Čerchova a Haltravy. Popis výhledu je navíc uveden na tabuli zřízené r. 2003 Klubem českých turistů u kapličky. Přejdeme-li kolem telekomunikační věže na severní hranu návrší, objeví se rozhled i opačným směrem, avšak silně omezený lomem. Výhledu na sever dominuje skupina tzv. Sedmihoří.
Jiří Špaček, 9.8. 2022
historie

Uplynulo více než deset let od doby, kdy císař Zikmund přivedl vojska první křížové výpravy pod horu Vítkov u Prahy a kacířské učení husitů se stále nepodařilo porazit. Ani další tři křížové výpravy nepřinesly žádný úspěch. Naopak, husité začali své myšlenky šířit při "spanilých jízdách" dokonce i za hranice Čech. Tomu bylo třeba učinit přítrž. Začínal srpen léta Páně 1431. Od Norimberka překročila české hranice další křížová výprava. Na základě papežského pověření ji vedli markrabě Friedrich Braniborský a kardinál Giuliano Cesarini. Křižáci se nejprve bez úspěchu pokusili dobýt husitský Tachov, ale pak se raději obrátili k dalšímu městu husitského svazu, Domažlicím. Cestou loupili a porazili nepočetný houf Chodů, kteří se jim postavili na odpor. Obležené Domažlice netrpělivě čekaly na pomoc. Ta byla brzy na cestě. Pod vedením Prokopa Holého, zvaného též Veliký, vyrazila husitská armáda od Karlštejna a již 13. srpna stála před nedalekým chotěšovským…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Půvabné vyhlídky na Čechy, SW Travel 2006 a různé webové stránky), 9.8. 2022

Plzeňský kraj,  Domažlice  (DO), Luženičky