Původní brložský kostel vznikl poč. 14. stol. nákladem Petra I. z Rožmberka. V letech 1697–1704 ho nahradila současná stavba, využívající původních konstrukcí, v celkovém vyznění spíše gotická, než barokní. Obklopuje ji hřbitov, západně pod ní fara.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 05/2010
Brloh leží v západním závěru kotliny Křemžského potoka. Je přístupný po silnici II/143 (Planá u Českých Budějovic - Smědeč) a silnicích III. třídy z Chvalšin a Holašovic. Parkování je možné pod kostelem. Autobusové spojení funguje uspokojivě v pracovních dnech, v sobotu a v neděli jen velmi sporadicky. V obci se křižují cyklostezky 1085, 1090, 1135 a 1167, začíná tu červená turistická značka po severním hřebeni Blanského lesa a naučná stezka Brložsko do nedalekého Kuklova (viz hesla). Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají o nedělích od 11.00. Mimo tuto dobu je uzamčen i okolní hřbitov.

Kostel svatých Šimona a Judy v Brlohu

Původní brložský kostel byl zasvěcen svaté Maří Magdaléně. Vznikl mezi lety 1310–47 péčí Petra I. z Rožmberka. Z této stavby se zachovala věž a části obvodových zdí. V letech 1697–1704 je využil J. Canevalle při budování nového kostela. Míra zachování starších konstrukcí a inspirace původním vzhledem byly zřejmě značné, protože i stávající kostel vyhlíží spíše goticky. Jedná se o jednolodní stavbu, zakončenou trojbokým presbytářem a zastřešenou vysokou sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechou. Věž je přiložena k jižnímu boku lodi. Kostel spolu se sousední farou a hřbitovem vytváří malebný celek na úbočí kopce nad centrem vsi.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 12.5. 2010

půdorys kostela