Zachovalá kamenná boží muka ze 16. století. Jsou sloupková s výrazně gotizujícím tvaroslovím vrcholové lucerny, ukončené kamenným křížem. Ponechána v přirozené barvě kamene. Na mukách je upevněna pamětní deska (z r. 1932) k uctění vojáků padlých v bitvě u Zahájí (1742). Volně přístupná.
Obec Zahájí se nachází v okrese České Budějovice, 15 km severozápadně od krajského města. Poprvé je připomínána v r. 1352. Obec je známa v souvislosti s bitvou u Zahájí v r. 1742 v rámci tzv. války o dědictví rakouské v letech 1740-1748 - viz pamětní deska na božích mukách. Kromě uvedených božích muk je v obci ještě kostel Zvěstování Panny Marie s barokní farou, další boží muka na konci obce při silnici směrem na Olešník a na druhou stranu na rozcestí silnic směr Munice a Zliv kříž s deskou na paměť pochovaných rakouských vojáků z bitvy u Zahájí. Nedaleko od obce v lese se nachází skupina památných stromů tzv. "Schwarzenberské duby". Od obce směrem na Munice je pak přírodní památka Blana - cenné vodní a mokřadní biotopy vzniklé po těžbě jílů. Obcí procházejí cyklistické stezky č. 1078 a 1080.
Wikipedie, mapy.cz, Jaroslav Špiroch, 15.6. 2020
popis

Jedná se o strohá kamenná sloupková boží muka vyrůstající z hranolového soklu. Užší dřík má zkosená nároží ukončená na obou koncích šikmým štítkem. Dřík završuje širší lucernová nástavba na každé straně prolomená mělkou nikou ukončenou trojúhelníkovým štítkem. Na vrcholu střechy je kamenný tlapatý kříž. Na východní stěně božích muk je umístěna bronzová deska s nápisem: " V těchto místech odpočívá 15 důstojníků a 193 vojínů francouzské armády, kteří padli ve srážce u Zahájí dne 25. května 1742".

Památkový katalog NPÚ, Jaroslav Špiroch., 2.9. 2021

historie

Kamenná boží muka ze 16. století stojí na severním okraji obce u silnice k Olešníku. V r. 1932 na ně byla připevněna pamětní deska s nápisem:" V těchto místech odpočívá 15 důstojníků a 193 vojínů francouzské armády, kteří zde padli ve srážce u Zahájí dne 25.května 1742". Tento nevšední pomník sice nestojí v místě hromadného pohřbu, pozoruhodné však je, že desku dala pořídit francouzská vláda ke 190. výročí bitvy (rakouští mrtví - odhady uvádějí 500 - 600 mrtvých, mezi nimiž bylo jistě i mnoho českých vojáků, tu nijak připomenuti nejsou!). Bronzová deska byla v r. 2011 odcizena a později byla nahrazena deskou z jiného kovu. K bitvě u Zahájí mezi rakouskou armádou a Francouzi došlo v rámci tzv. války o dědictví rakouské (1740-1748).

Českobudějovicko,I.Levý břeh Vltavy,D.Kovář,Památkovýkatalog NPÚ,Jaroslav Špiroch, 15.6. 2020

Další texty historie