Židovský hřbitov ve Veselici byl založen asi v polovině 18. stol. Leží na okraji lesa přibližně 0,5 km za obcí a je poměrně zachovalý. Kolem 250 náhrobků nese převážně české nápisy. Kromě hřbitova se dochoval také hrobnický dům.
Veselice - židovský hřbitov
© Jiří Špaček, 05/2017
Veselice je obec prvně doložená již r. 1397. Dnes je malá, má jen něco přes 100 obyvatel a nachází se na vedlejší silnici východně od Domousnice ležící na křižovatce silnic II/279 a II/280. V obci je na silnici ukazatel, upozorňující na polní cestu k židovskému hřbitovu. Pohodlná travnatá cesta vede nejprve úvalem, pak se stočí vlevo a začne krátce stoupat k místu, kde stojí napříč dlouhá budova č. p. 37, což je někdejší hrobnický domek. Když ji obejdeme vpravo, ocitneme se přímo na hřbitově, který v tomto místě není ohrazen.
30.5. 2017
historie

Židovský hřbitov ve Veselici byl založen snad kolem poloviny 18. století. Nachází se asi 0,5 km na severovýchod od obecního úřadu a je přístupný po travnaté polní cestě. Odbočka je na silnici označena. Hřbitov je chráněn jako kulturní památka České republiky. Na ploše 1727 m² se dochovalo kolem 250 náhrobních kamenů (macev) s nejstaršími z druhé poloviny 18. století a hrobnický dům. Zajímavostí je neobvyklý dětský hrob s dvěma andělíčky a dvě stély v severní hřbitovní zdi. Návštěvníka nepřekvapí jen husté řady náhrobků, ale také skutečnost, že naprostá většina nese české nápisy Veselická židovská komunita přestala existovat podle zákona z roku 1890. Do počátku 2. světové války a okupace Československa se o hřbitov starala židovská obec v Mladé Boleslavi a do této doby se tu pohřbívalo.

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 30.5. 2017

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Veselice