Nevelký architektonicky nevýrazný zámek vybudoval po roce 1621 Tomáš Mingoni, který odkoupil ves Bohunice, jež byla zkonfiskována původnímu majiteli Vilémovi z Roupova. Poprvé se ale připomíná až v roce 1684, kdy byly Bohunice postoupeny Petrovi z Mollartu. Dnes je zámek soukromým majetkem.
Jihovýchodní nároží zámku
Graficke pismenko Bohunice se připomínají poprvé v roce 1349, kdy byly příslušenstvím Žerotic. V roce 1564 je tehdejší majitel Fridrych Březnický z Náchoda připojil ke Kyjovicím. V roce 1621 byly Bohunice Vilémovi z Roupova zkonfiskovány a prodány Tomáši Mingonimu, který z nich učinil centrum svých majetků a vybudoval v obci zámek. Ten se porvé připomíná až v roce 1684, kdy byly Bohunice postupovány císařem Leopoldem I. Petrovi z Mollartu. V roce 1702 obec se zámkem koupila Eleonora Markéta z Lichtenštejna. Tehdy ztratily Bohunice rezidenční charakter a zámek od té doby sloužil jen jako byty úředníků. Určitou dobu v něm byl zřízen ...
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 24.6. 2020
     Znojmo  (ZN)