Moje místa 0
Hradiště na ostrohu nad Berounkou nedaleko Kazína. Hradiště nebylo doposud bezpečně datováno, archeologické nálezy dokazují přítomnost lidí v neolitu, eneolitu, době bronzové i v raném středověku. Mohutný šíjový val byl považován za mohylu kněžny Kazi.
šíjový val dříve považovaný za mohylu kněžny Kazi
Graficke pismenko Na hradiště nevede žádná značená cesta. Snadno jej však lze najít tak, že od přívozu pod Kazínem půjdeme proti proudu Berounky po cestě pod kazínskou skálou, až se dostaneme k ústí potoka Humenská (cca 230 metrů). Potok přejdeme po malém mostku a vydáme se po levém břehu potoka po výrazné úvozové cestě vzhůru. Cesta je zahloubena v příkopu hradiště a zavede nás na přístupovou šíji.
Milan Caha, 29.10. 2007

historie

Stáří hradiště není doposud bezpečně zjištěno. Výzkum J. Axamita na počátku 20. století prokázal přítomnost lidí v této lokalitě v neolitu, eneolitu, době bronzové i v raném středověku, žádný výzkum však doposud neodpověděl na otázku, ve které době byla lokalita opevněna. Hradiště o rozloze necelého hektaru bylo chráněno poměrně složitým systémem valů. Nejzranitelnější místo, volný přístup 30 metrů širokou šíji na jihu, chránil krátký, ale

Milan Caha ( zdroj V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003),, 28.10. 2007