Pevnůstka byla postavena v 50. letech 18. stol. jako součást předsunutého opevnění k ochraně přístupových cest k městu od jihu a k ochraně stavidla k zatopení předpolí Olomoucké pevnosti. V letech 1834-1835 přestavěna a rozšířena.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Vodní pevnůstka Salzerova reduta II spolu s Korunní pevnůstkou, Vodními kasárnami a Terezskou bránou patří mezi přední památky barokní bastionové pevnosti Olomouc. Salzerova reduta II se nachází na prozatím bezejmenném ostrově na řece Moravě v krajském městě Olomouci v části Hodolany. Dodnes je jedinou zachovalou pevnůstkou z původních čtyř, které chránily přístupové cesty k Olomoucké pevnosti od jihu. Někdy se objekt nazývá také Ferdinandova pevnůstka zřejmě podle nápisu nad bránou, kde je i datace přestavby. K objektu se dá dostat z Wittgensteinovy ulice, ale nejlépe je vidět z protějšího břehu. Pevnůstku si lze však prohlédnout pouze zvenčí a u vchodu si můžete přečíst informační ceduli.

historie

Vodní pevnůstka Salzerova reduta II byla vybudována spolu se Salzerovou redutou I, Salzerovou redutou III a Přední pevnůstkou (Vorwerk) číslo 38 v 50. letech 18. století k ochraně přístupových cest k Olomouci od jihu. Svůj název zdědily po právě zbořené vsi Salzergut, která musela ustoupit nově budované olomoucké pevnosti. Její obyvatelé se odstěhovali a založili novou ves zvanou Nový Svět, která je dnes také součástí města. Tyto pevnůstky se

Luděk Vláčil- zdroj:informační cedule, http://olomoucky.denik.cz a další, 9.7. 2016

pevnost, bunkr