Přírodní památka, tvořená třemi ostrůvky s celkovou rozlohou 3,52 ha, byla vyhlášena v r. 1956. Důvodem ochrany je teplomilná travinobylinná vegetace s řadou vzácných a chráněných druhů rostlin a živočichů.
© Luděk Vláčil 03/2018
K lokalitě národní přírodní památky Křéby, ležící v katastrálním území obce Prasklice, se nejlépe dostanete od obecního úřadu Prasklice po cyklotrase č. 5084 vedoucí na sever k národní přírodní památce. Tudy vede i nově vybudovaná křížová cesta. Můžete však zvolit i cestu od uhřického hřbitova jdoucí kolem Hošákova mlýna nebo z obce Koválovice-Osíčany.
popis

Národní přírodní památka Křéby se nachází v okrese Kroměříž, v katastrálním území obce Prasklice, nad údolím potoka Tištínka, asi 600 m východně od obce Koválovice-Osíčany a 1,7 km severně od obce Prasklice. Byla vyhlášena v roce 1956 a její celková rozloha činí 3,52 ha. Přírodní památka je tvořena třemi ostrůvky výslunných travnatých strání s převážně jižní expozicí (největší část Kříby, prostřední Matějův písek a východní nejmenší část Foltýnova chata). Nadmořská výška se pohybuje od 228 do 277 m n.m. Jako podloží převládají vápnité jíly a písky, půdní pokryv tvoří převážně kambizem a hnědozemě. Menší části zaujímají zarostlé prohlubně po těžbě štěrkopísku. Na chráněném území se vyskytuje teplomilná travinobylinná vegetace s řadou vzácných a chráněných druhů rostlin a živočichů. Ze vzácných rostlin zde můžete nalézt například len žlutý a tenkolistý, koniklec velkokvětý, kavyl Ivanův, hvozdík pyšný a mnoho dalších.…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj https://nature.hyperlink.cz, http://www.cittadella.cz a další, 25.3. 2018

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Prasklice