Barokní kostel byl vybudován v l. 1779–1785 (stavitel Václav Benda) na místě pův. středověkého kostela (zmiňován r. 1480); vysvěcen r. 1801. Vnitřní vybavení je převážně barokní, částečně ze zrušených olomouckých kostelů (díla známých umělců). U kostela stojí řada barokních soch a fara (18. stol.).
Dolany - kostel sv. Matouše
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Orientovaná podélná jednolodní stavba s mírně odsazeným, půlkruhově zakončeným presbytářem. K presbytáři jsou z boku přistavěny sakristie a kaple s oratořemi v patře. Ze západního průčelí vystupuje hranolová věž se zkosenými hranami. Do kostela se vstupuje podvěžím, nad portálem s polosloupy po stranách je nika se dvěma putty (počátek 18. století), pocházející snad z původního kostela. Podobné sousoší je i nad jižním portálem, severní portál je jednoduchý s piniovými šiškami. Fasáda je členěna pilastry (na lodi zdvojenými) s římsovými hlavicemi a čabrakovým motivem, které nesou podstřešní kladí, okna jsou vysoká, segmentově zaklenutá (kaple a sakristie s okny obdélníkovými). Presbytář i loď zaklenují pruské klenby mezi pasy, s přízedními polopilířemi završenými kladím, loď má v západní části hudební kruchtu. Boční kaple u presbytáře a sakristie jsou zaklenuty klášterními klenbami s výsečemi. Zařízení je převážně barokní, částečně pocházející ze zrušených olomouckých kostelů. K původnímu vybavení kostela patří rokokový hlavní oltář s mramorovým sloupovým retabulem, s obrazem Povolání sv. Matouše za apoštola od Josefa Korompaye, zdobený na římse sochami evangelistů, které vytvořil Jan Michael Scherhauf (také reliéfy Obětování Izáka a Starozákonní zápalná oběť). V nástavci sochy Sv. Cyrila a Metoděje a sousoší Malé Kalvárie (19. století). V lodi je dvojice protějškových retabulových oltářů z konce 17. století s obrazy Kristus zakládá církev a Panna Marie útočiště hříšníků, oba připisované malíři Antonovi Martinu Lublinskému, v nástavcích s obrazy Boha Otce a sv. Alfonse Liguoriho od Julia Mathausera z roku 1886. Oltáře sem byly přemístěny patrně z kostela olomouckých kartuziánů, z doby umístění oltářů v Dolanech pochází jejich dodatečná sochařská výzdoba, vytvořená v dílně…  číst dále
E. Horáková podle Umělecké památky Moravy a Slezska 1., Bohumil Samek, Academia 1994, 15.10. 2012
historie

Barokní kostel sv. Matouše v Dolanech u Olomouce pochází z roku 1779, o čemž vypovídá i pamětní deska umístěná v závěru kněžiště. Zdejší kostel je jednolodní podélná stavba, půlkruhově ukončená. Nad vstupem ční věž s hodinami. Samotný vstupní portál pravděpodobně pochází z původního kostela, který zde stával (patronát doložen 1379; farní kostel zmiňován r. 1480). Na místě pův. kostela byl v letech 1779–1785 postaven kostel nový, jehož autorem je stavitel Václav Benda. Kostel byl slavnostně vysvěcen v roce 1801. Fara před kostelem pochází ze sedmdesátých let 18. století, přestavěna v l. 1834–1836. Kostelní komplex zdobí sochy světců z 18. století. Vnitřní vybavení kostela je převážně barokní, částečně pochází ze zrušených olomouckých kostelů a zahrnuje cenná díla umělců známých jmen – sochaře Jan Michaela Scherhaufa, malířů Josefa Korompaye, Felixe Ivo Leichera, Antonína Martina Lublinského a Julia Mathausera.

Ivo Rozehnal, E. Horáková - zdroj web obce dolany-ol.cz, Umělecké památky Moravy a Slezska 1., Bohumil Samek; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I., Karek Kuča, 16.8. 2012

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Dolany