Lovecký zámek nechal v l. 1930-1931 postavit Dr. Stefan Haupt von Buchenrode pro svou dceru. Autorem projektu byl L. Bauer. V r. 1945 Němci zámeček vyrabovali a podpálili. V r. 1950 byl opraven a začal sloužit jako lesnická škola. V současnosti Institut pro veřejnou správu.
Zámeček Duchonka
© Luděk Vláčil 06/2018
Nejvýznamnější památkou rekreační oblasti Duchonka je německý lovecký kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]). Stavba bývá slovensky označována jako lovecký nebo též poľovnický kaštieľ, lovecký zámok, lovecký dom atd. Zámek slouží k ubytování a konají se zde i svatby. Je tedy možné jej po domluvě navštívit. Běžně je však vstup do areálu zakázán. Duchonka leží na katastrálním území obce Prašice. Nedaleko rekreační oblasti se stejnojmennou vodní nádrží stojí Topoľčiansky hrad. Oblast je vhodná k turistice, cyklistice i koupání.
historie

Nevelký lovecký zámek (poľovnický kaštieľ) nechal v letech 1930-1931 postavit Dr. Stefan Haupt von Buchenrode (1869-1945) pro svou dceru Hedalise, manželku majitele Továrnického panství barona Augusta Haupt-Stummera. Autorem projektu byl profesor Leo Bauer z Vídně a stavbu vedl architekt Ján Tomaschek z Nitry. Dominantou interiéru byla velká taneční a hudební síň s trojmanuálovými pneumatickými varhanami na elektrický pohon. Rodina Stummerových zde ráda pobývala nejen v době honů, ale často na zámečku trávila celé léto. Na jaře roku 1945, před příchodem fronty, Němci zámeček vyrabovali a podpálili. Shořela střecha, dřevěné schodiště, podlahy, dveře, okna i varhany. Poté byl vyhořelý zámeček zestátněn a roku 1950 opraven. Následně sloužil jako lesnická mistrovská škola. Později ho převzalo Ministerstvo vnitra SR a zřídilo v něm školicí středisko - nyní Institut pro veřejnou správu.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.prasice.sk, http://www.slovenskehrady.sk a další, 12.6. 2018

Slovensko, Nitransky,  Topoľčany  ( TO ),