Podlouhlý pahorek tvrze nejasné historie, ukrývající se v ostrůvku stromů na okraji pole
Pohled od jihovýchodu na skupinku stromů ukrývající tvrziště
© Roman Řezáč 06/2006
Reliéfní zbytky tvrze, pojmenované po zaniklé vsi Otěhřiby, leží 750 m severo-severozápadně od konce obce Daskabát a zároveň jen 100 m jižně od dálnice Olomouc - Hranice. Přesně 2,15 km východně od něj se nachází další tvrziště, nazvané podle dnešní obce Daskabát. Je to však jen novodobý název, neboť obec vznikla až v 16.století. Situace obou tvrzišť a jejich přiřazení k zázemí a historickým pramenům je dosud nejasná. Tvrz ve své původní podobě měla podobu dvojdílného jádra, či spíše jádra a menšího předhradí, obtočeného příkopem a snad i valem. Západní díl (označený jako jádro) byl větší, podle údajů uváděných M.Plačkem měl rozměry 30 x 18 m. Menší východní díl (označený jako předhradí) měl velikost asi 25 x 14 m. Odděloval je od sebe menší příkop, přibližně 7 m široký. Okolo obou dílů pak obíhal příkop o šířce 12 m a vnější val nebyl zjištěn ani výzkumem (V.Hašek). V současné době se z tvrze zachoval podlouhlý pahorek na okraji pole a nad potokem, který teče v těchto místech podél dálnice. Pahorek je skrytý ve skupině stromů a keřů a díky nim je místo zdaleka viditelné, ovšem v období vegetace také prostupné spíše v předklonu. Výška pahorku je dosud okolo 4 metrů, ovšem jeho rozměry se zdají poněkud menší než uváděná čísla a navíc jako větší se jeví východní část. Také rozdělení na dvě zmiňované části naznačuje jen nepatrné projmutí, takže pahorek působí jednodílným dojmem. V jeho východní části jsou patrné dvě výrazné prohlubně, snad po původní zástavbě. V okolním rovinatém terénu je také zřejmé, že pahorek musel být nasypán a řadíme ho tak k typu motte. Okružní příkop je dnes zcela zaniklý a přesto že nebyl výzkumem zjištěn vnější val, dá se předpokládat a u podobných míst je obvyklý. Jeho náznak také jakoby vytváří hrana pole na jihovýchodě, díky tomu pak projmutí vytváří dojem části příkopu. Je to však spíše jen shoda náhod vzniklá…  číst dále
historie

Historie místa je dosud nejasná, je to díky dvěma tvrzištím v blízkém okolí a nejasnost jejich přiřazení k pramenům a jejich zázemí. Zaniklá ves Otěhřiby byla pustá v roce 1481. Poprvé se připomínají v roce 1232, v letech 1281 – 1283 se uvádí Vran z Otěhřib. V roce 1385 se po nich píše Ctibor a po něm Sulík. Od roku 1406 patří Otěhřiby vladykům z Újezda.

Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 5.6. 2006

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL),