Místo příspěvků na nový kostel v Tršicích, kam Doloplazy spadaly, si občané Doloplaz vystavěli v letech 1894–1896 kostel vlastní. Od roku 1899 kostel farní.
Pohled na kostel od jihu
© Pavel Vítek 09/2009
Doloplazy leží 15 km východně od Olomouce a 20 km západně od Lipníku nad Bečvou. Kostel sv. Cyrila a Metoděje stojí na podlouhlé návsi v centru obce.
historie

Obec nejprve patřila k farnosti Velká Bystřice, později k farnosti Tršice. Na místě dnešního kostela stála v obci jen kaple sv. Urbana. Když farníci v obci Doloplazy projednávali příspěvky na stavbu nového kostela v Tršicích, rozhodli se doloplazští, že si postaví kostel vlastní. Základní kámen byl položen 20. května 1894, v srpnu téhož roku byl posvěcen a na věž umístěn kříž a v září posvěceny a na věž vyzdviženy zvony. Dokončený kostel byl vysvěcen k památce sv. Cyrila a Metoděje v květnu 1896. V následujícím roce byla dokončena stavba fary a zřízen hřbitov. Koncem roku 1899 byl kostel ustanoven kostelem farním.

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Doloplazy