Tvrziště gotické tvrze ze 14. století. Jediný známý držitel je Markvart, sídlící zde kolem roku 1400. Kdy a jak tvrz zanikla, prameny neuvádějí. Dochováno trojúhelníkové jádro, valy a příkopy na ostrohu nad Želivkou.
val a jádro tvrziště - mezi nimi vnitřní příkop
© Milan Caha 08/2008
K tvrzišti nevede cesta, snadno se k němu však lze dostat po rozhraní pole a lesa. Tvrziště leží na zalesněném ostrohu v bezprostřední blízkosti severozápadního rohu pole. Jádro má přibližně tvar trojúhelníka, obehnáno je příkopy (na jižní straně jsou zřetelné 2 pásy) a valy. Západní strana byla chráněna strání, prudce spadající k Želivce. Celé jádro je velmi členité, s řadou prohlubní a vyvýšenin. Na některých místech je pravděpodobné, že tyto nerovnosti jsou tvořeny destrukcí zdiva tvrze.
M.C., 13.2. 2009
historie

O historii gotické Staré tvrze ve Lhotici toho víme velmi málo. Pochází pravděpodobně ze 14. století. Jako jediný známý držitel je uváděn Markvart kolem roku 1400. Kdy a jak tvrz zanikla, prameny neuvádějí. Na počátku 16. století byla v centru Lhotice postavena tvrz nová, lze předpokládat, že v té době již byla stará tvrz na ostrohu nad Želivkou pustá.

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, II.díl (K-R), nakladatelství Argo, Praha 2000), 13.2. 2009

půdorys tvrziště
L. Svoboda s použitím plánu Klubu Augusta Sedláčka Pelhřimov v kol.: Encyklopedie českých tvrzí, II.díl (K-R), nakladatelství Argo, Praha 2000
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Vysočina,  Pelhřimov  (PE), Lhotice