Britská pevnost z r. 1895 kontrolovala ústí fjordu Lough Swilly do Atlantiku. Tři dělová stanoviště. Děla s dostřelem 9 km, od r. 1909 nová děla s dostřelem téměř 27 km. Během 1. svět. války fjord základnou britského námořnictva. V l. 1938-1952 pevnost obsazena irskou armádou, poté opuštěna.
Pevnost od východu
Na poloostrově Lenan Head v hrabství Donegal na severu Irska je k vidění bývalá dělostřelecká pevnost britské armády. Poloostrov je součástí západního pobřeží velikého poloostrova Inishowen, jehož severní cíp Malin Head je nejsevernějším cípem Irska. Pevnost kontrolovala vyústění fjordu Lough Swilly do Atlantského oceánu. Irsko má tři fjordy, kromě Lough Swilly také Killary Harbour na západním pobřeží a Carlingford Lough na východním pobřeží. K pevnosti vede úzká vozovka s omezenou možností parkování. Návštěvnost je ale nízká, o pevnosti vědí jen zasvěcení zájemci a místní lidé. Turisticky známější je 5 km jižněji ležící pevnost Dunree. Ta nedávno vyhrála národní soutěž na státní investici do rozvoje a oprav. Pevnost Lenan bude i nadále pustá. V okolí dále stojí za návštěvu horský průsmyk Gap of Mamore a pomník v kopcích Urris Hills, kde v roce 1941 havaroval bombardér RAF typu Wellington. Jsou tam dodnes k vidění roztroušené části letounu. Nejbližší autobusová zastávka je ve vesnicích Ballyliffin a Clonmany, odkud je to po silnicích k pevnosti 10 a 12 km. Obě vesnice jsou snadno dosažitelné autobusy soukromého dopravce John McGinley (linka 933 Dublin-Inishowen) s přímým spojením z Dublinu přes letiště. Autobusové zastávky v podobě přístřešků nebo stojanů s jízdním řádem na irském venkově neexistují. Jízdní řád je třeba vyhledat na internetu. Clonmany v něm navíc nenajdeme, jen sousední Ballyliffin, na požádání tam ale spoje zastavují. Autobusy mohou jet napříč poloostrovem po kratší trase. Spojení obou vesnic s autobusem může zajišťovat minibus. Dopravce John McGinley má neobvyklý způsob prodeje jízdenek. Ty prodává průvodčí během jízdy. Průvodčí ale často nastupuje až někde v půli cesty. S pouhým popojetím dopravce vůbec nepočítá a nemá k tomu stanovené ceny. Lidé, kteří popojíždějí, jedou zdarma. Jednoduše se nad tím mávne rukou.…  číst dále
Pavel Semple, zdroj: (Wikipedie), 12.1. 2022
popis

Pevnost Lenan zaujímá západní konec širokého poloostrova Lenan Head. Severní, západní a jižní stranu pevnosti vymezují kolmé skalní útesy nad mořem. Do útesů se moře zakusuje pěti drobnými zálivy. Na východní straně pevnosti je asi 500 m široká šíje, přepažená od severu na jih impozantním ve skále vylámaným příkopem. Ve střední části východní fronty pevnosti byl příkop vytesán tak, že zde vznikl veliký čtyřboký bastion. Ten umožňoval flankování (boční ostřelování) východního opevnění. Jižně od bastionu je úzký most přes příkop. U něj dosud stojí přízemní cihlová vrátnice. Uvnitř pevnosti stála spousta cihlových staveb, kasárna, skladiště, kotelna, sprchy, dílny, společenský sál a kaple. Většinou z nich stojí již jen cihlové komíny a krby. Na západním konci pevnosti jsou nad mořem tři v zemi zapuštěná betonová dělová stanoviště ve tvaru půlkruhu. Poblíž a pod dělovými stanovišti jsou podzemní muniční sklady. Děla byla při rušení pevnosti odstraněna,…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (Informační tabule ve městě Derry u mostu Peace Bridge a Wikipedie), 12.1. 2022

historie

Britská armáda potřebovala zajistit ochranu strategicky významného fjordu Lough Swilly na severu Irska. Za tím účelem byla v roce 1895 v ústí fjordu postavena pevnost Lenan. Tehdejší děla měla dostatečný dostřel k pokrytí celého 5 km širokého ústí. Předchůdcem pevnosti Lenan je 5 km jižněji ležící pevnost Dunree. Její stavba byla zahájena v roce 1798. V tom roce se francouzské námořnictvo pokusilo vylodit ve fjordu s vojskem o síle 8 000 mužů. Pokus byl zmařen britským královským námořnictvem, které mělo ve fjordu základnu. Britské síly musely kontrolovat nejen moře, ale i irskou populaci ve vnitrozemí. Francouzi a Španělé dostávali od Irů pozvánky k invazi. Všechny pokusy ale končily nezdarem. Na začátku 19. století neměla děla dostatečný dostřel k pokrytí celé šířky fjordu. Pevnosti proto stály proti sobě ve dvojicích. V celém fjordu byly tři dvojice. S vývojem děl a delším dostřelem později stačila jedna pevnost.…  číst dále

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Irsko, Donegal,