Neslohová neorientovaná stavba s obdélnou lodí, půlkruhem zakončeným závěrem a hranolovou věží v průčelí postavena r. 1929 podle projektu Tomáše Šípka z Olomouce náhradou za zbořenou kapli sv. Urbana. Z kaple přenesen do kostela kříž a jiné vybavení interiéru, r. 1983 nahrazeny novým.
Kostel sv. Václava v Suchonicích
© Pavel Vítek 09/2014
Obec Suchonice leží 12 km jihovýchodně od Olomouce a 18 km severozápadně od Přerova. Obcí prochází silnice III. třídy, železnice obcí ani v její blízkosti nevede. Obcí prochází cyklotrasa č. 6061. Kostel sv. Václava najdeme ve východní části obce na malém vyvýšeném místě a je nepřehlédnutelnou dominantou obce.
popis

Kostel sv. Václava vystavěn v letech 1928 – 1929. V roce 1941 doplnily inventář kostela nové varhany od firmy. V roce 1969 bylo zbudováno široké schodiště ke kostelu. Vzniklo díky práci suchonických občanů. V roce 1979 byl oltářní obraz sv. Václava nahrazen sochou sv. Václava převezenou z kostela z Penčic. Staré lavice pocházející ještě ze zbořené kaple byly roku 1983 nahrazeny novými. Poslední opravy kostela proběhly v letech 1996 až 1997, kdy byla také provedena oprava omítky kostela. V roce 2012 byly obnoveny zvony a zmodernizováno jejich ovládání.

historie

První písemná zmínka o obci Suchonice pochází z roku 1303. V Suchonicích stávala obecní zvonice s malou kaplí sv. Urbana. Neexistují o ní žádné historické doklady, s určitostí ale existovala už na začátku 19. století. Po skončení první světové války místní obyvatelé stále častěji požadovali v obci samostatný duchovní stánek. S výstavbou kostela byl vysloven souhlas a základní kámen byl vysvěcen v květnu 1928. Kostel vyprojektoval stavitel Tomáš Šípek z Olomouce. V únoru 1929 byla ve staré kapli sv. Urbana vykonána poslední bohoslužba a pak byla zbourána. Kříž a ostatní inventář z ní byl přenesen do nového kostela. Nový kostel sv. Václava byl vysvěcen v říjnu 1929. Suchonice spadají pod farnost v Pěnčicích, která je spravována ex currendo z farnosti v Kokorech. Bohoslužby jsou slouženy jednou týdně v sobotu v podvečer.

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Suchonice