Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého byl vztyčen r. 1709, obec v té době patřila kartuziánskému klášteru. Korintský sloup se sochou na členěném podstavci, na dříku sloupu je akantová kartuš s lp. 1709, socha sv. Jana se vynořuje z oblak s hlavami andělíčků. R. 2012 okolí sloupu parkově upraveno.
Dolany - Sloup sv. Jana Nepomuckého
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Turisticky zajímavou obcí jsou Dolany u Olomouce. Ve východní části se nachází zříceniny kartuziánského kláštera, kam vede i modrá turistická značka ze Svatého Kopečku. V místě je menší zámek dnes sloužící obci, kostel a na návsi zajímavý sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého.
Ivo Rozehnal, 16.8. 2012
popis

Uctívání a atributy sv. Jana Nepomuckého: je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron Čech, kněží a zpovědníků, jezuitů, cestování, poutníků, šťastného návratu (proto jsou jeho sochy umístěny většinou na rozcestích a na mostech), lodníků, vorařů, mlynářů a všech vod. Atributy: Bývá zobrazován jako kanovník (kanovnický oděv se skládá z alby, rochety, sutany, štoly, biretu na hlavě a kanovnického pláštíku), s křížem, palmou a někdy s knihou v ruce. Dalším atributem bývá jazyk (jenž byl nalezen údajně neporušený). Kolem hlavy má pět hvězd (podle legendy znamení, kde leží ve vodě světcovo tělo), na ústech má prst, dále se objevuje staroboleslavské Palladium (kam podle legendy putoval) a kotva či most.

historie

Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého byl vztyčen r. 1709. Obec Dolany patřila v té době kartuziánskému klášteru, v dlouhém období let 1379–1782. Zajímavostí je, že Jan Nepomucký (1340–1393) byl svatořečený až v r. 1729. Sloup se sochou stojí na nízkém podstavci s profilovanou římsou, která ve vrchní části přechází stupňovitě v hranolovitý dřík s profilovanou římsou, zdobený obdélnými rámy. Na dříku je nízký sokl a na něm stojí korintský sloup s patkou a hlavicí, s ozdobnou akantovou kartuší uprostřed dříku, s vyrytým nápisem datující sloup do r. 1709. Na vrcholu sloupu jsou oblaka s hlavami andělíčků a z oblak se vynořuje polopostava sv. Jana Nepomuckého s křížem v náručí. Okolí sloupu bylo upraveno po rekonstrukci křižovatky r. 2012, kdy byly z těsné blízkosti sloupu odstraněny stromy a místo bylo parkově upraveno.

Ivo Rozehnal, E. Horáková, 23.8. 2012

Další texty historie