Přerovské městské hradby tzv. Horního města byly vybudovány ve druhé polovině 15. století rodem Pernštejnů. V současné době procházejí nákladnou rekonstrukcí. Dochovány úseky především na severu, východě a částečně na jihu.
romantické okno
východní úsek vnitřních hradeb
Přerovské opevnění, složené z vnitřního pásu hradeb a parkánu, v širokém pásu obklopuje Horní náměstí do něhož bylo možné vstoupit dnes již neexistujícími branami. První brána vedla z náměstí Na Marku a druhá se nacházela při kostelu Sv. Jiří u dnešního Žerotínova náměstí. Pěší mohli zvolit pro vstup na Horní náměstí také fortnu v severní části opevnění (z dnešní ulice Na Spálenci), která je nově zrekonstruovaná. Po průchodu fortnou se octnete ve stísněné a hrůzu nahánějící tzv. Katovské uličce, která po několika metrech mizí v průchodě pod domem č.p.18 a po dalších několika metrech vyústí přímo na Horním náměstí naproti zámku. Hradby byly postaveny z lomového kamene a zpevněny deseti půlválcovými baštami zakončenými cimbuřím dnes však již neznatelným.
Ondřej Štěpánek, 16.1. 2006

Městské opevnění

Hradby, které obklopují historické Horní náměstí pocházejí z druhé poloviny 15. století a jsou dílem významného rodu Pernštejnů, kterým tehdy přerovské panství patřilo. Od konce Třicetileté války hradby již jen chátraly, celé úseky opevnění byly druhotně využívány jako terasy, zahrady či přímo k bydlení. Dnes hradby procházejí rozsáhlou rekonstrukcí (severní pás opevnění je již skoro celý zrekonstruován). Prostor mezi severními hradbami a přilehlým parkánem osazeným lavičkami nabízí pěkný výhled na řeku Bečvu a na tzv. Brabantsko.

Půdorys místa

městské opevnění na plánu města Přerova z r. 1930, červeně-vnitřní pás hradeb, žlutě-párkán a Katovská ulička, modře-dnešní ulice Na Spálenci, č. 17,16-zámek, č. 20-socha Jana Blahoslava, č. 31-kostel Sv.Jiří
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Přerov