Pískovcové sochy sv. Josefa od Davida Zürna z r. 1711, sv. Jáchyma a sv. Libora z 2. čtvrtiny 18. století od Ondřeje Zahnera byly vytvořeny pro premonstrátský klášter Hradisko u Olomouce. Do Pěnčic přeneseny r. 1797. Restaurovány v letech 1911-1915 a 2010.
Sochy svatého Josefa a svatého Jáchyma
© Pavel Vítek 09/2014
Vesnice Penčice je místní část okresního města Přerov. Nachází se 7 km severně od Přerova. Prochází zde silnice II/436 vedoucí z Přerova do Tršic. Obcí prochází cyklostezka č. 5 vedoucí z brněnských Zábrdovic, přes Přerov na polské hranice u Hlučína a také cyklostezka nazvaná Pobečví. Sochy sv. Josefa, sv. Jáchyma a sv. Libora stojí u kostela. Kostel sv. Petra a Pavla stojící na malém návrší v severní část obce a díky své poloze je nepřehlédnutelnou dominantou obce.
popis

Sv. Josef Pěstoun - Nejstarší z trojice soch vytvořil pro hradišťského opata Bernarda Wanckeho roku 1711 olomoucký sochař David Zürn jako protipól sochy Panny Marie Immaculaty vytvořené o dva roky dříve (dnes v Náměšti na Hané). Světec v nadživotní velikosti oděný v dlouhém rouchu stojí na zeměkouli, na levém předloktí drží sedícího Ježíška, pravici si tiskne na prsa. Socha stojí na vysokém podstavci zdobeném volutami s kartušemi na všech čtyřech stranách, v přední kartuši je dedikační nápis s chronogramem, na zadní vyobrazena Immaculata. Součástí původní kompozice byl i vysoký sokl a schodiště, ty bohužel nebyly do Pěnčic přeneseny. Socha byla opravena roku 1911 a naposledy restaurována roku 2010. sv. Libor(ius) - Socha vznikla na objednávku opata Norberta Umlaufa roku 1736, snad díky tehdejšímu 900. výročí přenesení ostatků tohoto svatého biskupa. Původně byla vztyčena na louce před klášterem směrem k Olomouci. Světec byl…  číst dále

historie

První zmínka o Penčicích pochází z roku 1141. Po stranách schodiště do kostela se nacházejí dvě barokní sochy svatého Josefa a svatého Jáchyma, naproti kostela pak ještě třetí socha, svatého Libora. Socha sv. Josefa pochází od Davida Zürna (*1665, †po 1724) a chronogram na soklu ji datuje do roku 1711. Autorem zbylých dvou soch je Ondřej Zahner (*1709, †1752). I když pocházel z Bavorska, celý život působil v Olomouci. Zde pracoval pro premonstráty a jezuity. V 30. letech 18. století vytvořil pro premonstráty z Hradiska u Olomouce sochy sv. Jáchyma a sv. Libora. Sochy vynikají ojedinělou výtvarnou kvalitou a působí monumentálním dojmem. Prvotně patřily k výzdobě hradišťského kláštera a do Penčic byly přeneseny roku 1797, ovšem zcela chaoticky bez jakékoliv sjednocující koncepce – přeneseny byly pouze sochy se základním podstavcem s pominutím dalších částí kompozice (sokly, schodiště), každá ze soch navíc tvořila…  číst dále

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Přerov XIII - Penčice