Mlýn, který si pronajal od vrchnosti r. 1685 Mikuláš Fiedler. Řemeslo se dědilo v rodině nepřetržitě po dobu tři sta let, až do obd. 1941–45, kdy mlýn nuceně stál. Poté přišlo znárodňování. Po r. 1989 byl vrácen v restituci synovi posledního mlynáře ing. B. Novotnému, který mlýn postupně opravuje.
Roztoky u Semil
Potoční mlýn
Jediný zachovalý potoční mlýn ze čtyř, které stály v jeho okolí. Syn bývalého mlynáře jej dostal v restituci a již 10 let se snaží jej opravit, aby se aspoň částečně zachovala jeho zařízení. V mlýně vás uvítá buď samotný majitel mlýna nebo jeho dcera a poutavě vás provede mlýnem. Hlavně pro děti byla prohlídka zajímavá a poučná, už pro to, že tam má i vodníka, čerta a ježibabu. Vstupné je dobrovolné do kasičky na další opravy mlýna. Pokud se vydáte do Bozkovských jeskyní, je to jen kousek, děti i dospělí si přijdou na své.
Milena Můčková, 23.8. 2005
Liberecký kraj,  Semily  (SM), Roztoky u Semil