Původní tvrz, snad ze 14. stol. přestavěná na zámek byla zbořena a dnes v Hořákově stojí zámecká novostavba ze druhé poloviny 19. stol., kterou si postavila rodina Kordíků, která v té době vlastnila statek. Při zámku malý parčík.
Západní průčelí
© Luděk Pitter 06/2006
Zámek Hořákov, patří mezi méně známé objekty, přestože leží při silnici I/27 z Klatov do Železné Rudy a dokonce budete-li se dívat pozorně, můžete jej spatřit přímo ze silnice, asi uprostřed cesty mezi obcemi Běšiny a Čachrov. Jedná se o novostavbu z druhé poloviny 19. stol. Zámek je dnes opraven a v soukromých rukou. Okolo zámku je nevelký parčík.
popis

Dnešní zámek je patrová budova obdélníkového půdorysu zdobená nárožní bosáží z druhé poloviny 19. stol. Rizality na východním a západním průčelí, stejně jako přístavky při severním a jižním průčelí jsou z roku 1900. Ve štítu západního průčelí hodiny.

L.P.(Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 15.2. 2007

historie

Dnes přesně nevíme, kdy byla v Hořákově založena tvrz, ani neznáme její původní vzhled. Lze předpokládat, že tomu mohlo být již ve 14. stol., kdy je Hořákov poprvé připomínán a kdy byl rozdělen mezi Bozděcha, Haška a Přecha. Později se majitelé střídali. Jisté je, že tvrz byla přestavěna na zámek, jehož půdorys byl zachycen v mapách. Zámek však byl zbořen a ve druhé polovině 19. stol. si tehdejší majitelé Kordíkovi postavili nový zámek. Zámek byl ještě stavebně upravován r. 1900 do dnešní podoby.

Půdorys místa

Plán přízemí, Hořákov, plán přízemí zámku. Dvojité šrafy označují zdivo vzniklé před rokem 1880, mladší konstrukce neznačeny. Místnost při západním nároží nebyla za návštěvy bohužel přístupná. Zaměření Jiřího Úlovce z července 1989
Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek