Z velké části porušený reliéf tvrziště, ve svahu nad obcí Buk.
Nejzachovalejší západní nároží tvrziště
© Roman Řezáč 12/2005
Místo tvrze uvádí starší literatura v zahradě domu č.p.18. Při pracích na této zahradě byly v minulosti odkryty části kamenných zdí a údajně i podzemní prostory. Otázkou zůstává, zda s tvrzí souvisely či patřily hospodářské zástavbě nebo nějakému jinému objektu. Tento dům se zahradou se nachází kousek za křižovatkou s kapličkou, u silnice směrem na Sobíšky. Znatelné reliéfní zbytky tvrze se však viditelně rýsují až necelých 100 m právě nad zmiňovanou zahradou a to ve svahu v lese. Místo sice nabízí poměrně slušný rozhled (ovšem dnes většinou zakrytý stromy) na celou polovinu obzoru a to od jihozápadu po severovýchod, ale jinak je tvrz dost nevýhodně situovaná. Stavitel ji umístil přímo do poměrně strmého svahu, pod okraj náhorní planiny. Je tedy chráněna přírodou snad jen ze strany od obce pod ní, jinak oba boky jsou ohroženy pokračujícím šikmým svahem po stranách a čelní, severozápadní strana pokračující a stoupající planinou, dnes porostlou hustým křovinatým lesem. Jak se dá ze zbytků situace odečíst, tvrz měla jednoduché čtvercové utváření s jádrem obklopeným příkopem a jistě i valem. Ten však dnes není znatelný. Tvrziště je v současné době značně porušené a porostlé vyššími stromy. Jádro má plnou výšku snad jen v západní třetině, jinak je téměř srovnané s okolním terénem a jeho hranu v dolní části značí jen nevýrazní terénní stupeň. Tato třetina jádra by mohla snad být i vyvýšeným místem, kde stála hlavní stavba, ale spíš je možné, že při stavbě tvrziště měl stavebník snahu sklon svahu vyrovnat a tedy na ploše jádra vytvořit a dosypat terén na vodorovnou plochu. Ta se ovšem postupem staletí vytrácí přírodními vlivy a erozí, navezená zemina se postupně odplavila a svah tak dostává svoji původní podobu. Čtvercové jádro mělo strany dlouhé přibližně 30 m, ale jeho přesný rozměr dnes lze obtížně určit. Jak už bylo zmíněno, díky…  číst dále
historie

Založení tvrze je možné spojit s Oldřichem z Buku asi v polovině 14.století, spíše však podle zmínek v písemných pramenech po roce1368. V roce 1377 se už tvrz výslovně zmiňuje, kdy kupuje část vsi s tvrzí Petřík ze Žeranovic. V době husitských válek tvrz asi dobyl Boček Puklice z Pozořic. Tvrz se zmiňuje i v roce 1446, kdy je zapsána Závišovi z Kunčic. V roce 1497 se však zmiňuje už jen tvrziště, tedy tvrz byla nějaký čas už patrně opuštěná.

terénní náčrt
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek