Mlýnek s větrnou turbínou vyskytující se na geograficky malém, omezeném prostoru mezi Moravskoslezskými Beskydami a Ostravou.
Celkový pohled na mlýnek s větrnou turbínou.
Graficke pismenko Tento větrný mlýnek se nachází na ul. zvané „Na Dolňáku“. Mlýnky s větrnou turbínou se začaly na našem území stavět počátkem 20. století. Tělo mlýnku s větrnou turbínou tvoří přízemní trámová konstrukce obdélného půdorysu, pobitá prkny z měkkého dřeva a krytá sedlovou střechou (často pokryta dehtovou lepenkou sloužící jako ochrana proti povětrnostním vlivům). Hlavní částí větrné turbíny je celokovové, mnoholopatkové větrné kolo s šikmo postavenými perutěmi. V interiéru dřevěné boudy se pak nachází jednoduché mlecí zařízení o jednom složení. Mlýnky s větrnou turbínou, na nichž se pouze šrotovalo, sloužily výhradně pro soukromou domácí potřebu drobného zemědělce.
Miroslav BITTER, 5.10. 2007