Knížecí renesanční zámek postavený za Bedřicha Kazimíra Piastovského v l.1564-71. Poslední podoba trojkřídlého zámku s věží z přestavby z l.1899-1903. Po r. 1945 zkonfiskován Larisch-Mönnichům. V r.1976 vyhořel a v r. 1980 byl beze zbytku zbořen.
Pohled do míst, kde stával zámek Ráj
Ačkoliv je to takřka k neuvěření i v karvinské městské části Ráj, bývalé samostatné obci, dnes pouze sídlištnímu komplexu, se nacházelo zámecké sídlo. A ne kdejaké. Jednalo se o výstavné a rozlehlé zámecké sídlo, vystavěné původně jako knížecí residence. Tu si v Ráji nechal vybudovat těšínský kníže Bedřich Kazimír z rodu Piastovců v letech 1564 - 71. Tu tvořila honosná renesanční zámecká budova (obsažená v pozdějším severozápadním a jihozápadním křídle s věží) vybudovaná na hraně svahu nad údolím řeky Olše. Na samotný zámek navazoval poměrně rozsáhlý hospodářský dvůr. Kníže Bedřich Kazimír měl pravděpodobně v úmyslu nahradit zámkem v Ráji původní knížecí sídlo ve Fryštátě. Podoba objektu, jakou si zámek uchoval až do své demolice pochází z přestavby v letech 1899 - 1903. Po roce 1945 byl zámek užíván určitou dobu pro účely školství, a zdravotnictví. Po roce 1960 se stav zámku začar rychle zhoršovat. Těžká rána v podobě požáru postihla zámek v roce 1976. I přesto, že bylo počítáno s nákladnou rekonstrukcí zámku pro kulturní potřeby obce, nakonec byly práce zastaveny a z iniciativy karvinské nemocnice a MěNV Karviná byl celý zámek beze stopy zbourán. Ostravsko a Karvinsko tak přišlo o jeden z významných a cenných historicko - architektonických skvostů. Bývalý zámecký areál by dnes zvídavý návštěvník našel po pravé straně dnešní karvinské Třídy 17. listopadu, mezi touto ulicí a svahem k řece Olši, jihovýchodně od areálu nemocnice a severozápadně od hypermarketu Tesco. Právě nemocnice stojí na pozemcích bývalé zámecké zahrady a parku. Další část zámeckého aprku je dnes veřejná a splývá s lázeňským parkem lázní Darkov. Samotné místo zaniklého zámku je dnes prázdný zatravněný prostor v jihovýchodní části nemocničního areálu v sousedství zadní vrátnice. Nevkusná betonová stěna, která odděluje veřejný…  číst dále
Jan P. Štěpánek a část čerpána z F. Musil, M. Plaček, J. Úlovec: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945, Libri, Praha 2005, 7.11. 2006
historie

Vesnice Ráj (dnes Karviná 4 - Ráj) se připomíná poprvé v soupisu desátků vratislavského biskupství z r. 1305; náležela tehdy těšínské knížecí komoře. V r. 1448 ji získali Karvínští z Karviné, avšak zanedlouho nato se opět vrátila ke knížecímu fryštátskému panství. Renesanční zámek v Ráji - dnešní levé boční křídlo s věží - dal postavit poslední piastovský držitel, rozmařilý kníže Bedřich Kazimír (1560 - 1571 jako spoluvládce svého otce Václava Adama) v 60. letech 16. století,neboť prostý fryštátský zámek zdaleka neodpovídal jeho nákladnému a náročnému vkusu. Však se také zadlužil natolik, že po jeho smrti musel být rájský statek prodán v r. 1572 spolu s fryštátským panstvím Cikánům ze Sloupska. Kolem r. 1650 byla provedena rozsáhlejší barokní přestavba zámku,při níž byl rozšířen o dnešní průčelní a pravé boční křídlo. Od poloviny 17. století měnil Ráj často své majitele. V r. 1745 se dostal do rukou hrabat Taaffů, za…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 1983 (doplněno redakcí, Za), 19.8. 2004

O tajemném jezírku

Na místě dnešní nemocnice v Ráji, stával zámek. Před zámkem nevelké jezírko s bílými lekníny a ještě bělejšími labutěmi. Pověst vypráví, že jediný syn prvního majitele zámku, miloval krásu přírody a byl vášnivým myslivcem. Celé dny trávil se svým psem a puškou, buď v darkovských lesích nebo u luckých rybníků. V přírodě se cítil tak dobře, že přicházel domů až za tmy. Jednou se opět vracel pozdě letní měsíční nocí z lovu. Tu k jeho sluchu dolehl líbezný zpěv. Zvědavost ho hnala k místu, aby spatřil, kdo tak krásně zpívá a zůstal očarován stát. Na lesní mýtině spatřil tančící rusalky. Jejich královna jim zpívala a hrála na loutnu. Vlídně hraběti pokynula ručkou a zvala : "Můžeš přijít každou letní měsíční noc za námi." Mladý hrabě rád její pozvání přijal a každou jasnou měsíční noc trávil pak s královnou rusalek, na malé mýtince, blízko lesního jezírka. Při zpěvu a tanci rusalek se sblížili…  číst dále

Jan Rolenc podle: www.rkka.cz - regionální knihovna Karviná, 16.3. 2005

Další texty pověsti