Ukázka vývoje dobývání uhlí od r. 1782 po současnost v lokalitě bývalého Dolu Anselm v Ostravě. Zahrnuje především stroje a zařízení, z nichž část je předváděna v provozu. Důlní expozice je zpřístupněna fáráním jámou.
Těžní věž a budova Dolu Anselm
důl je pojmenován podle Anselma Rotschilda, jednoho z majitelů dolu. Poté Důl Masaryk, Urx a dnes opět Anselm.
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Velkým turistickým lákadlem pro zaryté Ostravany, ale i pro každého návštěvníka tohoto kraje, je Hornické muzeum OKD Landek, které je největším hornickým skanzenem v České republice. Hornické muzeum se nachází v Ostravě - Petřkovicích při západním úpatí vrcholu Landek (280 m.n.m), který se vypíná nad soutokem řeky Odry s Ostravicí, a jeho areál je tvořen prostorem a objekty bývalého Dolu Anselm, dříve také Masaryk či Eduard Urx. Muzeum bylo otevřeno dne 4.prosince 1993 na svátek sv. Barbory, patronky horníků. Vrchol Landek a jeho nejbližší okolí bylo v roce 1992 vyhlášeno za Národní přírodní památkou. Je to světově známá lokalita z hlediska geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví. Na vrcholu Landeka se rozkládalo jednak slovanské hradiště a později středověký hrad, jednak je masív Landeka postoupen mnoha hornickými štolami. Právě propojení hornického muzea, jako unikátní technické památky na slavnou historii regionu a vrchu Landek, jako Národní přírodní památky s bohatou faunou a flórou, dodává této lokalitě unikátnost a přitažlivost. Samotnémuzeum je tvořeno několika expozicemi. Jednak má návštěvník možnost si prohlédnout volně areál celého Dolu Anselm a venku vystavené ukázky dobývací a razící techniky používané i v současných dolech, ale také vnitřní expozice. Vnitřní expozice seznamují s historií hornictví na Ostravsku, seznamují s historií způsoby ražby štol a dolování uhlí, ale také se současnou báňskou záchrannou službou. Pro návštěvníky, ale hlavně děti, je nejzajímavější sfárání do pomyslného dolu originálním výtahem. Zde mohou na vlastní oči vidět podmínky a způsoby práce v dole. Návštěva muzea je vynikajícím poučným i odpočinkovým cílem výletů rodin s dětmi, bývalých havířů i běžných turistů. Návštěvu lze spojit s pěším výletem na nedaleký Landek, po turistické značce, odkud je z dřevěné rozhledny…  číst dále

Landecká Venuše

Lokalita Landek je známá především svým světoznámým unikátem, který představuje nález landecké Venuše – 46 mm vysoké torzo ženy vyřezané z krevele. Svým štíhlým až „kubistickým“ tvarem se odlišuje od běžných paleolitických venuší. Je to jediná štíhlá venuše v Evropě.

Jan P. Štěpánek, web, 18.4. 2006

Další texty historie
okruhy, vstupné

EXPOZICE: -povrchové expozice strojů a zařízení -rekonstrukce sídliště lovců mamutů ve výstavní budově expozice: -historie osídlení Landeku -vývoj důlních svítidel -základní důlní profese -báňské záchranářství - největší podzemní expozice: -podzemí - zpřístupněné "fáráním" těžní klecí -250 m důlních chodeb -imitace důlních pracovišť včetně dvou stěnových porubů -štoly z první poloviny 19. století Vstupné: Vstup do areálu Dospělí10,- Kč Děti 6-15 letZDARMA (prohlídka povrchových expozic bez průvodce, vstup do dětského areálu) Velká trasa: výstavní budova + důl + báňské záchranářství Dospělí 90,- Kč Děti 6-15 let, důchodci, studenti, vojáci 45,- Kč (děti do 6 let ZDARMA) Střední trasa: výstavní budova + důl; výstavní budova + báňského záchranářství; báňské záchranářství + důl Dospělí 60,- Kč Děti 6-15 let, důchodci, studenti, vojáci 30,- Kč (děti do 6 let ZDARMA) Malá trasa: výstavní budova nebo báňské záchranářství Dospělí 30,- Kč Děti 6-15 let, důchodci, studenti, vojáci…  číst dále

17.4. 2006

otvíračka

Muzeum je otevřeno celoročně Expozice: pondělí - neděle od 9 do 18 hodin, vstupy každou celou hodinu, poslední prohlídka začíná v 16 hodin. Organizované skupiny je vhodné objednat předem telefonicky nebo e-mailem Areál: Pondělí - Neděle od 9 do 19.30 hodin

Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV),