Budova radnice s renesanční věží jejímž předchůdcem byl šenkovní dům z roku 1504.
Celkový pohled na budovu radnice
Budova radnice s renesanční věží tvoří výraznou dominantu Masarykova náměstí v Karviné-Fryštátě. Jejím předchůdcem je šenkovní dům z roku 1504, který byl městu odprodán za účelem zřízení radnice. V roce 1511 vypuknul požár při němž tato dřevěná budova vyhořela. Kolem roku 1520 byla postavena nová jednopatrová stavba se sedlovou střechou a průčelím do náměstí. Poté byla k této radnici v letech 1564-1569 přistavěna kamenná věž s ochozem a s cibulovou střechou. Po dalším prodělaném požáru, který vypuknul v roce 1823 byla věž v letech 1836 až 1837 během empírové přestavby radnice snížena a provizorně zastřešena. Teprve roku 1874 byla věž opatřena dnešní jehlanovou střechou. Na této radniční věži se dochoval rodový erb těšínských Piastovců, kteří byli prvními majiteli zdejšího panství. Tato budova dodnes slouží svému původnímu účelu. Je zde umístěna část magistrátu statutárního města Karviné a v přízemní části budovy směrem k náměstí se nachází Městské informační centrum a Galerie Pod věží.
Miroslav BITTER, 5.9. 2006
turistické

Ačkoliv bylo město Karviná poměrně dost postiženo dobou socialistického budování a likvidování historických památek, historický střed dnešní Karviné (respektive města Fryštátu) si dodnes zachoval mnoho ze své původní podoby včetně několika výrazných památek. Nejvýraznější čistě městskou architektonickou památkou je renesanční radnice s věží v jihovýchodním nároží Masarykova náměstí. Radice dodnes slouží městu, tentokrát jako sídlo magistrátu, galerie a informační cetrum.

Moravskoslezský kraj,  Karviná  (KA), Karviná-Fryštát