Kostel z roku 1774 stojí na místě dřevěného protestantského (1569-1773). V průběhu let prožil několik poškození. V letech 1823-1826 přestavěn v klasicistním stylu stavitelem Vavřincem Müllerem na jeho náklady.
V Karviné, části Fryštát stojí kostel sv. Marka. Někdy se nazývá Pohřebním kostelem (název vznikl od konání zádušných mší) a spadá pod římskokatolickou církev. Samotný kostel z roku 1774 stojí na místě bývalého protestantského dřevěného kostelíka z roku 1569. Po třicetileté válce byl zabaven katolíky a roku 1773 zbourán. Tehdejší nová stavba však brzy prošla několika katastrofami. Hned v roce 1781 po požáru byla narušena jeho statika. Po opravách ho v roce 1786 postihlo zemětřesení a způsobilo vážné trhliny ve zdivu. V roce 1823 ho poškodil další požár. Poškozený kostel v letech 1823 - 1826 na své náklady opravil stavitel Vavřinec Müller. Došlo tak na klasicistní přestavbu a zvýšení věže s cibulovitou střechou. Dovnitř byl umístěn nový oltář, obraz Svatý Jan v poušti (věnoval hrabě Jindřich Larisch-Mönnich), varhany a obraz sv. Marka z roku 1863 od Gabriela Preisse. Novodobější rekonstrukce proběhla v letech 1996 - 1997. U bočního vchodu najdeme náhrobní kámen fryštátského faráře Josefa Plasuna z roku 1864, v kostele pak přemístěný náhrobek Benigny Haugwitzové z Gašína z roku 1674. U kostela je pak kříž z roku 1879, který nahradil dřevěný - ten je nyní v kostele Povýšení sv. Kříže u zámku. Jeho prvotní místo bylo na náměstí. U kostela je též socha sv. Floriána z roku 1898, která zde byla přemístěna z křižovatky Fryštátská - Lázeňská. Socha byla původně polychromovaná, restaurována v letech 2000 - 2014.
Moravskoslezský kraj,  Karviná  (KA), Karviná-Fryštát