Druhotně kolorovaná barokní socha sv. Jana Nepomuckého s obvyklými atributy z 50. let 18. století, patrně z dílny Antona Stanettiho z Těšína. stojí na nevysokém podstavci, původně byl v jejím okolí podzámecký rybník, vysušený poč. 20. století. Cenná součást původního rozsáhlého zámeckého areálu.
celkový pohled na sochu od cesty k zámku
© Jan P. Štěpánek 10/2013
Vrcholně barokní socha sv. Jana Nepomuckého na nevysokém podstavci při cestě k zámeckému areálu v Ropici. Původně stála na břehu podzámeckého rybníka, který byl na počátku 20. století vysušen a dnes je na jeho místě menší bytovka. Socha vznikla patrně v 50. letech 18. století v dílně Antona Stanetti z Těšína. Socha tvořila cennou součást kdysi rozlehlého zámeckého areálu.
historie

Kamenná socha sv. Jana Nepomuckého na nevysokém zděném omítaném podstavci s rozšířenou patkou. Od bohatě profilované korunní římsy podstavce je vlastní socha oddělena menší stanovou stříškou z klasických tašek bobrovek. Teprve na ní je posazena cca 1,00 - 1,30 m vysoká socha světce. Vrcholné barokní dílo patrně regionálního kamenosochaře. Odhadovat můžeme, že autorem sochy byl Anton Stanetti z Těšína, který je autorem i nedalekých soch sv. Anny a sv. Jáchyma u ropického farního kostela, či patrně i sochy Panny Marie na nádvoří zámku. Doba vzniku sochy je kladena do 50. let 18. století. Socha byla v minulosti uměle a druhotně částečně obarvena, především pak oblečení světce. Poprvé je socha vyznačena na mapě stabilního katastru z roku 1836. Stávala ve stejném místě jako dnes, na pravé straně příjezdové cesty z centra vsi k zámku. Původně však stávala na mírném návrší nad nevelkým oválným rybníkem, který se rozkládal mezi…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Ropice