Dnes zaniklý zámek byl postaven patrně v průběhu 17.–18. stol. V r. 1947 se stal majetkem státu a používali ho zemědělci. Po r. 1990 byl vrácen potomkům původních majitelů, kteří ho prodali a nový majitelé nechali zbytky zámku odstranit.
Zřejmě poslední pohled na stojící zámek
Zámek je tvořen objektem se dvěma čnícími komíny. Vyšší část objektu se štítem patří stájím. Srovnej s historickým pohledem na zámek.
© Jan P. Štěpánek 03/2005
Areál dolnomarklovického dvora a zámku se nachází na levém břehu říčky Petrůvky, západně od cenného a významného dřevěného kostela Nanebevstoupení Páně. Areál leží hned při křižovatce cest z Dolních Marklovic do Petrovic a do Karviné. Zámek byl postaven někdy na přelomu 17. a 18. jako navazující součást severozápadního hospodářského stavení (stájí). Zámek, jak byla budova označována, byl tvořen obdélnou přízemní zaklenutou budovou s mansardovou střechou, ve 2. polovině 20. století nahrazenou střechou z vlnitého eternitu, na níž byl znát náznak mansardy. Z celého dvora se do dnešní doby (jaro 2005) zachovala právě ona severozápadní budova stájí s navazující budovou zámku, ze kterého však byly už dávno odstraněny dveře a okna. Porevoluční majitelé neměli o zámek zájem, a tak bylo přistoupeno k jeho demolici, která započala v roce 2004. Na počátku jara 2005 byl celý objekt již zbaven střechy a čekal jen na příjezd těžké techniky, které jeho osud dokoná.

Objekt zbořen. Stav 30.12.2005

aseainvestment@iol.cz, 3.1. 2006

historie

Ves se podobně jako mnoho jiných v okolí uvádí poprvé v roce 1305 ve výčtu příjmů vratislavského biskupství. Majetky zde tehdy měli bratři Václav a Stanislav z Marklovic. Už zřejmě tato skutečnost dala vznik tomu, že původně jednotná ves byla rozdělena na dvě části. Možná právě v této době vznikla v obci jižně pod kostelem tvrz. Dnes zcela zaniklá. O majitelích vsi v průběhu 14. a 15. století nemáme informace. Až v od počátku 16. stol. se začínají zmiňovat v souvislosti s Marklovicemi příslušníci rodu píšící se z Pernštejna a ze Žebrače. S moravskými Pernštejny měli shodný erb. Jejich přijmení se však může vztahovat také k Marklovicím na pravém břehu Olše (dnes Polsko) jižně od Těšína. První podložené informace o Dolních Marklovicích jsou až z přelomu 16. a 17. století, kdy zde měli majetek Barští z Barště. Ve druhé polovině 17. a na počátku 18. století ves patřila Tlukům…  číst dále

Jan P. Štěpánek, Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945 (F. Musil, M. Plaček, J. Úlovec: Libri 2005), 22.3. 2005

Další texty historie

, zámek (Samek) na mapě stabilního katastru ze 30. let 19. století