Rozsáhlé slovanské hradiště s několika podhradími a řadou kostelů, jedno z center Velkomoravské říše. Objeveno v roce 1954 J. Poulíkem, archeologicky zkoumáno až do roku 1992.
Mikulčice
Jeden z menších kostelů
Hradiště Mikulčice - Valy je dostupné po zelené turistické značce lužním lesem od Hodonína nebo od Lanžhotu. Značka je současně užívaná jako cyklostezka. Auta se k hradišti dostanou po silnici z obce Mikulčice, parkování je na okraji hradiště. V návštěvní době jsou přístupny dvě kryté muzejní expozice – původní památník a základy II. kostela. Základy knížecího paláce a ostatní kostely na hradišti a předhradích jsou volně přístupny návštěvnickým okruhem.
Zdeněk Susa , 23.2. 2009
popis

Hradiště leží v blízkosti řeky Moravy a její ramena jej původně obtékala a tvořila tak jeho přirozenou ochranu. Hlavní hradiště má oválný půdorys – na délku cca 350 metrů, obíhá jej vysoký val; opevnění předhradí není již znatelné. Na počátku 9. století byla zvětšena akropole a vystavěna hradba skořepinové konstrukce o celkové šířce 7 metrů. Akropole a předhradí odděloval příkop s mostem, po obvodu hradiště byly prozkoumány tři brány s mosty. Odhaduje se, že v době největšího rozkvětu hradiště – v polovině 9. století – tu žilo kolem dvou tisíc lidí. Na hradišti i v jeho předhradích stálo 12 kostelů a velmožské dvorce. Opevnění uzavíralo areál akropole a předhradí o velikosti 10 hektarů, za ním bylo další (neopevněné) předhradí – celková plocha osídlení se odhaduje na 30–50 hektarů. Zánik je datován do počátku 10. století, ale na některých místech zůstali lidé až do mladší doby hradištní.

Ivka (M. Čižmář: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2004), 22.3. 2009

historie

Hradiště bylo původně považováno za břetislavské hradištní opevnění. Teprve v 50. letech 20. století byl odhalen jeho velkomoravský původ a J. Poulík zde zahájil rozsáhlé archeologické vykopávky, které trvaly neuvěřitelných 39 sezon (do roku 1992) a bylo odkryto cca 5 hektarů plochy. Lokalita byla osídlena postupně ve střední době kamenné, v mladší době kamenné (kultura s moravskou malovanou keramikou), v pozdní době kamenné (kultura s kanelovanou keramikou, jevišovická kultura se zvoncovými poháry), ve starší době bronzové, v mladší době bronzové (velatická fáze kultury podunajských popelnicových polí), v pozdní době laténské a v době římské. Někdy v průběhu 7. století našeho letopočtu zde vyrostlo pětihektarové hradiště s akropolí a předhradím.

Další texty historie

Půdorysný plán lokality s rekonstrukcí ramen řeky Moravy (podle L. Poláčka a O. Marka)