Původně templářská komenda. Po zrušení řádu v roce 1312 se zde střídali majitelé. V 16. st. upravena na renesanční zámek. V r. 1773 koupil zámek císař Josef ll. a spojil jej s hodonínským panstvím. Dnes je zámek majetkem obce a slouží jako hotel.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 04/2005
Zámek stojí v Čejkovicích na malém návrší nad kostelem. V Čejkovicích byla v letech 1248 až 1312 komenda templářů a ti také položili základy tvrze. K přestavbě tvrze na zámek došlo v průběhu 16. stol. Zámek prošel poměrně složitým vývojem a to se zobrazuje i na jeho stavbě. Nejstarší jsou zřejmě základy čtvercové věže. K níž byla nejprve přistavěna obytná obloukovitá část. Později byla vybudována dvě na sebe kolmá křídla uzavírající nádvoří od jihozápadu až k jihovýchodu. V 18. století zámek doplnily budovy jižního předzámčí připojené nádvorní chodbou. Pod zámkem jsou rozsáhlé sklepy. Kolem zámku byl již dříve zřízen park.
25.4. 2005
historie

Počátky čejkovické tvrze - předchůdkyně dnešního zámku - jsou spjaty s řádem templářů, jehož komenda, dříve mylně kladená do Šakvic, byla v Čejkovicích. První zpráva o komendě, která stávala v místech nynějšího zámku, je z r. 1248; v r. 1308 se připomíná naposledy. 22. března 1312 byl řád templářů zrušen a Čejkovice připadly králi, ale krátce poté již byly v rukou pánů z Lipé. Čeněk z Lipé odevzdal v r. 1353 tvrz, městečko Čejkovice a později zaniklou ves Senstráž i s patronáty tamních kostelů bratrům Albertu a Vilému ze Šternberka z moravské větve rodu. V r. 1437 předali bratři Jiří a Lacek Lukovští ze Šternberka Čejkovice s tvrzištěm, s dvorem a s patronátem Smilu ze Zástřizl a z Nemotic a Protivci z Pavlovic. To znamená, že tvrz byla za husitských válek pobořena. V r. 1512 Heřman ze Zástřizl postoupil tvrz a městečko Čejkovice, Vrbici, pustou ves…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, Svoboda, Praha 1981 (doplněno redakcí hrady.cz), 26.4. 2005

Půdorys místa

Čejkovice - vývojové schéma zámku, 1. raně gotické zdivo, 2. pozdně gotické zdivo, 3. parkán odkrytý výkopem, 4. renesanční, 5. barokní a pozdější, 6. obrys stojícího zdiva, 7. archeologicky zjištěné zdi, 8. hypotetický průběh zdiva
Plaček M., Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2001, str. 125, obr. 129
Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO), Čejkovice