původně kaple Panny Marie Czestochowské
Kaple sv. Barbory (původně Panny Marie Czestochowské) z 80. let 19. stol v areálu Hornického muzea OKD. Původně stávala při Českobratrské ulici, kde zchátrala a byla v r. 1991 přemístěna a rekonstruována.
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Hornická kaple zasvěcená sv. Barboře v areálu bývalého dolu Anselm (E. Urx), nyní Hornické muzeum OKD v Ostravě - Petřkovicích pod Landekem. Původně měla jiné zasvěcení a stávala až do počátku 90. let 20. stol. při rušné Českobratrské ulici v centru Ostravy. Zásluhou Klubu přátel Hornického muzea byla přemístěna a zachráněna.
historie

Původní místo kaple hledejme úplně jinde než stojí dnes. Ještě na počátku 90. let 20. století stávala při rušné Českobratrské ulici v centru Moravské Ostravy. Byla postavena v 80. letech 19. století stavitelem Jurečkou jako náhrada za zničenou tzv. Foltýnovu kapli. Ta byla zbořena v důsledku expanze zástavby Vítkovic. Nová kaple byla zasvěcena Panně Marii Czestochowské a provedena v tehdy moderním stylu průmyslové secese, tj. z režných pohledových cihel. Zasvěcení kaple polské patronce souvisí s vlnou dělníků, kteří do Ostravy přicházeli z Polska a Haliče za prací. Kaple byla dlouho neudržovaná a v roce 1991 se dokonce uvažovalo o její demolici. Zásluhou členů Klubu přátel Hornického muzea OKD byla kaple přemístěna do prostor Hornického muzea OKD v Ostravě – Petřkovicích pod Landekem v areálu bývalého dolu E. Urx (Anselm), kde se stala součástí expozice. Patrocinium kaple bylo změněno na ochránkyni horníků sv. Barboru.

Jan P. Štěpánek s využitím M. Juřica: Ostravské svatostánky, Repronis 2006, 14.1. 2009

Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava - Petřkovice