Dřevěný jednolodní kostel postavený v roce 1563. Masivní trámy, střecha ze štípaného šindele. Před vchodem je dřevěný kříž s plastikou Krista. Zničen úmyslně založeným požárem v noci z 1. na 2. srpna 2017.
pohled na zadní část kostela
© Jan P. Štěpánek 8/2005
Obklopen a ukryt mezi vzrostlými stromy stojí uprostřed malého hřbitova jeden z nejstarších a nejmalebnějších dřevěných kostelů v regionu, kostel Božího Těla v Gutech. Návštěvník tuto unikátní památku nalezne v místní části Zápolí, půjde-li po modré turistické značce z nádraží ve Stříteži, přes Smilovice na vrch Javorový (1031 m.n.m.) nebo se ke kostelu dá snadno dojet i na kole po podhorské cestě lemující Beskydy ve směru od Frýdku-Místku až do Třince. Kostel je tvořen prostou jednolodní stavbou z velmi masivních dřevěných trámů ( mnohé průměru až 60 cm), s níž tvoří jeden celek navazující lehce užší presbyteriální část. Obě části jsou kryté štípaným šindelem. V čele kostela stojí dnes s vlastní lodí kostela spojená zvonice, původně samostatná, která slouží jako krytá předsíň před vstupem do samotné lodi. Věž zvonice je ukončena kvadratickou zvonovou částí a jehlancovou střechou s malou dřevěnou makovicí s křížem. Celkově se kostel velmi podobá stavbě kostela sv. Kateřiny v Ostravě-Hrabové. Jednak původně samostatnou zvonicí, jednak podsíní, tzv. sobotou, která je vedena kolem celé stavby kostela. Před vchodem do kostela se nachází dřevěný kříž s plastikou Krista. Kostel zničen úmyslně založeným požárem v noci z 1. na 2. srpna 2017.
historie

Kostel byl postaven, alespoň můžeme-li věřit datumu uvedenému při vstupu do sakristie, v roce 1563. Jen o dva roky je dle datování mladší kostelní zvon. Jen tento zvon je sám o sobě vzácná památka. V nedávné době byl zvon bohužel středem pozornosti zlodějů, kteří v něm viděli snadnou vidinu peněz za odvoz do šrotu. Byli asi velmi překvapeni obrovským rozruchem, který krádež „obyčejného“ zvonu v kraji rozpoutala. Rychle se nechtěné popularity chtěli zbavit, a tak raději zvon odhodili do příkopy, kde byl nalezen a s velkou slávou navrácen zpět do kostelní věže. Kostel byl vystavěn jako stavba katolická, avšak jako podobné církevní stavby v okolí, přešel počátkem 17. století do rukou protestantů, kteří jej užívali až do roku 1654, kdy se opět navrátil do rukou katolické církve. U příležitosti 300 let od postavení kostela byla stavba celkově restaurována a opravena. V 70. letech 20. století se kostel dočkal restaurování…  číst dále

Jan P. Štěpánek, info Muzea Beskyd, 20.10. 2005

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Guty